Kryptovalutan Libra från Facebook oroar

Kryptovalutan Libra som Facebook presenterade som sitt stora kryptoprojekt i tisdags orsakar redan oro. Bland annat så har en medgrundare av Ethereum gått ut och kallat Libra för en ”ulv i fårakläder”. Politiker i USA har till och med uppmanat bolaget att vänta med utvecklingen.

Det är inte vilken politiker som helst som har tagit till orda. Maxine Waters är ordförande i amerikanska representanthusets finansmarknadsutskott. Facebook har ju varit under luppen flera gånger de senaste åren och hon är orolig.

Hennes förslag är att planerna för deras blockkedjebaserade valuta gås igenom av kongressen och myndigheter innan någon vidare utveckling sker. Det är inte en förfrågan som man ser allt för ofta. Hon är långt ifrån den enda som har presenterat oro inför projektet.

Joseph Lubin heter mannen som var med och grundade kryptovalutan Ethereum och som nu har gått och kritisterat Libra. Han lyfter frågan om säkerhet och ställer sig tvekande till om Facebook går att lita på. Hur ska datan från användare av Libra egentligen användas?

Visst, det Är en väldigt positiv sak för kryptovärlden att Facebook presenterat kryptovalutan Libra. Eftersom att man når ut till över 2 miljarder personer så kan man skapa stort intresse kring kryptovalutor. Men vad blir priset, om Facebook missbrukar projektet?

spacer kryptovaluta

Kryptovalutan Libra ska utmana dollarn

Facebook å sin sida menar att kryptovalutan Libra på sikt kommer att konkurrera direkt med den amerikanska dollarn. Målet är enligt bolaget att Libra ska bli en fundamental bärare av välstånd men Maxine Waters, politikern i USA är tveksam. I ett uttalande så skrev hon bland annat:

”Givet bolagets problem på senare tid önskar jag att Facebook går med på ett samförståndsavtal om att avvakta med att gå vidare med kryptovalutan innan kongressen och myndigheterna haft möjlighet att undersöka och vidta åtgärder”

Vad som händer med det hela återstår att se men jag antar att Facebook lär utsättas för en del politisk press angående sitt nya kryptoprojekt. Om det här får hjulen i snurrning så kanske vi kan få se reformer av USA:s lagar kring kryptovalutor fram över.

Tyvärr så känns det osannolikt men en kan ju alltid drömma. Enklare, tydligare och klarare regler och lagar kring beskattning, användning och förbrukning av kryptovalutor är något som flera länder i världen skulle behöva. Wink wink, Sweden.

spacer

Företag svettas redan

Hade jag varit ägare av Klarna eller Swish just nu så hade jag följt Facebooks projekt med skräckblandad förtjusning. Man lär undra hur pass stor påverkan Libra verkligen kommer att ha på marknaden och hur väl det kommer att konkurrera med andra betalningslösningar.

Kryptovalutan Libra backas ju som bekant redan av flera stora bolag som Spotify, Ebay, Visa, Mastercard, Paypal med flera så det finns säkerligen skäl till oro för andra bolag inom samma sektor.

Har vi användare och konsumenter tur så leder det till sänkta transaktionsavgifter och fler smidiga lösningar när konkurrensen hårdnar.

Själv så är jag kluven till det hela, Facebook är ju Facebook och jag undrar om det finns några underliggande syften med projektet. Samtidigt så kan man nå ut till otroligt många människor och göra kryptovalutor populära, accepterade och använda. Det vore väldigt roligt att se. Vad tror du om Libra?

Bitcoin Trading

Läs min jämförelse över olika handelsplatsers avgifter för kryptotrading genom att Klicka Här.

Relaterade inlägg på bloggen:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.