2.7 miljarder dollar böter för Alibaba i Kina

Kina säger sig sätta ned foten mot marknadsmonopol vilket innebär 2.7 miljarder dollar böter för Alibaba. 2.7 miljarder dollar är väldigt, väldigt mycket pengar för de flesta, men inte för Alibaba. Bolaget har ett börsvärde på över 600 miljarder dollar och bötesbeloppet motsvarar endast 4% av deras intäkter år 2019.

Alibaba har gått ut och säger att man accepterar boten samt att man skall arbeta hårt för att inte bryta mot några regler. Enligt analytiker så är det här ett steg på vägen mot att agera mot plattformar som landets styrande anser vara för stora.

Man anser att bolaget har stoppat en del säljare på deras plattform från att använda andra plattformar. Detta ska alltså bryta mot monopolregler i landet men vem vet om det stämmer. Kina är så pass korrupt med sin kommunistiska diktatur att jag inte direkt litar på deras påståenden.

Jag menar, landets ambassadör hotar svenska journalister för att sanningen om situationer i landet lyfts fram så man kör inte direkt med rent spel. Inte för att andra regeringar världen över skulle vara så mycket bättre.

Förra året, i oktober, så sade grundaren av Alibaba till på skarpen mot regulatorer i landet. Jack Ma menade på att deras regleringar står i vägen för innovation. Det lär ha upprört en del och skadat många egon, kanske kan det vara en bidragande orsak till att det blev 2.7 miljarder dollar böter för Alibaba?

spacer

2.7 miljarder dollar böter för Alibaba

Boten var inte oväntad, BBC skriver att bolaget väntat sig en böter en längre tid nu. Faktum är att förra månaden så fick 12 andra bolag i Kina böter för liknande regelbrott. Det inkluder bolag så som Tencent, Baidu, Didi Chuxing och SoftBank med flera.

Hong Hao hos BOCOM International i Hong Kong sade följande om boten:

”This penalty will be viewed as a closure to the anti-monopoly case for now by the market,”

”It’s indeed the highest profile anti-monopoly case in China. The market has been anticipating some sort of penalty for some time… but people need to pay attention to the measures beyond the anti-monopoly investigation.”

Frågan nu är vilka som står näst på tur och vad detta innebär i det långa loppet? Kommer Kinas kommunistiska diktatur att försöka reglera bort dessa plattformar ännu mer för att minska deras inflytande i landet?

Den som lever får se men markeringen mot Alibaba visar på att inget bolag är för stort för att klara sig undan böter. Det skall bli intressant att se vad detta gör för bolagets aktiekurs, om nu det relativt låga beloppet ens påverkar kursen det vill säga.

Källa / Läs Mer

Tack för att du läste inlägget, Läs Fler Här!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.