Stort avtal inom försvarsindustrin

Ett stort avtal inom försvarsindustrin har idag offentliggjorts av ett svenskt aktiebolag Det gäller företaget MilDef som meddelade att man ingått i ett nytt ramavtal. Avtalet ska ha gjorts med vad vi än så länge vet är ett Nato-land, namnet på landet har ej släppts ännu.

Ett europeiskt Nato-land till och med. Mer än så vet vi inte om kunden men vi vet desto mer om själva avtalet. Framförallt så vet vi hur mycket det är värt. Så här beskriver bolaget själva avtalet som man offentliggjorts idag:

”Ramavtalet är det i särklass största hittills för Mildef, uppskattat till 2,8 miljarder kronor över 20 år”

Det är redigt imponerande att dra in ett så pass stort avtal. Ännu mer imponerande blir det när man kikar in MilDefs nuvarande börsvärde på 2,1 miljarder kronor. Avtalet är med andra ord värt mer än hela bolaget är i dagsläget.

Men så får man ju givetvis ha i åtanke att det är ett långt avtal som sträcker sig 20 år framåt i tiden.

Marknaden tog självklart emot nyheten väldigt positivt och aktien handlades upp hela 22,15% för dagen. Kursen hamnade tillslut på 70,60 kr men den var uppe så pass högt som 78 kr som mest.

Det här lär onekligen skapa många glada aktieägare och många nyfikna personer som kanske sneglar på bolaget. Jag tillhör den sistnämnda delen då jag ej äger aktier i bolaget i dagsläget.

Avtalet sätter MilDef på kartan inom aktievärlden och det ska bli väldigt intressant att se hur kursen rör sig framöver. Förespråkare för bolaget har ju onekligen fått ordentligt med vatten på sin kvarn. Själv så visste jag knappt om att det fanns förrän jag såg den här nyheten.

Eller jag har sett namnet, men aldrig riktigt läst på om det.

spacer

Stort avtal inom försvarsindustrin

Vilket land var det som man signade ett avtal med? Det återstår helt enkelt att se men MilDef:s VD Björn Karlsson sade följande idag:

”Även om vi inte avslöjar vilken nation det är, kan vi säga att det är en liten till medelstor försvarsmarknad, en Nato-medlem med en stark historia av samarbete med andra nationer inom Nato och EU”

För dig som inte vet så är MilDef en global leverantör av taktisk IT. Landet har valt MilDef som leverantör av taktisk IT till en helt ny flotta av militära fordon. Man kommer ta del av ett komplett utbud av hårdvara, programvara, integration och så kallade livscykeltjänster.

Bolagets VD sade även följande om nyheten:

”Den här myndigheten lanserar ett modernt tillvägagångssätt för digitalisering som vi tror starkt på och är unikt positionerade för att leverera. Vi ser fram emot att vara en integrerad del av detta mycket ambitiösa program.

Bland Nato-länderna erbjuder detta en ledande systemdesign som kan replikeras bland andra nationer som efterfrågar banbrytande digitalisering”

Ramavtalet omfattar också den första internationella exporten av MilDefs installationsmjukvara OneCIS. Det är i mina ögon en fin milstolpe att lyckas exportera sina produkter utomlands. Mjukvaran ska användas på både statisk och driftsättningsbar infrastruktur.

Det ska bli intressant att följa det hela och att få reda på vilket land som avtalet faktiskt har gjorts med. Eller ja landets försvarsmakt det vill säga.

spacer

Intressant bolag i smutskastad bransch

Bolaget har tack vare nyheten om ett stort avtal inom försvarsindustrin onekligen tagit sig in på på mina bevakningslistor. Detta trots att försvarsindustrin ofta förknippas med krig och död, vilket inte är så konstigt, men inte heller något jag vill investera i.

I min bok så är det dock mer försvarbart, no pun intended, att investera i IT som ska skydda än i till exempel bomber och minor.

Bolaget delar ut 0,75 kr per aktie. Fortsätter man att plocka hem sådana här avtal så lär den siffran höjas inom en snar framtid.

Stort grattis till alla aktieägare som redan tagit plats i bolaget. Hoppas att resten av veckan fortsätter lika bra om inte ännu bättre.

Tack för att du läste inlägget ”Stort avtal inom försvarsindustrin”, Läs Fler Inlägg Här!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.