Sänka räntan på lån – Kostar inget att försöka

I det här inlägget vill jag belysa hur lätt det är att sänka räntan på lån som man har. Det är något som jag har gjort själv så jag vet att det är enkelt och fungerar. Men förvånansvärt få verkar veta att det ens går att göra.

Först och främst så är det lättare att sänka räntan på vissa lån mer än andra. Det hela beror på vad för slags lån det är, långivaren, kontraktet och storleken på lånet.

Kollar man på program som Lyxfällan så ser man ofta personer med en massa olika små lån. Vissa av de lånen har jättehöga räntor och är rena fällor. Något som väldigt få där verkar göra är att samla sina lån hos en långivare.

Det finns nuförtiden flera olika aktörer som låter dig samla ihop dina lån där till lägre ränta än vad du redan betalar. Genom att göra det så sparar du pengar eftersom att du slipper betala lika hög ränta. När jag själv hade köpt en sak på avbetalning så kunde jag flytta mitt lån och på så vis, betala mindre.

Och det var så enkelt så jag förstår inte varför flera inte gör det. Nu kanske det inte är ekonomiska genier som är med på Lyxfällan och många där verkar leva i förnekelse. Men ändå, till och med en som är dålig på hålla i pengarna lär ju vilja betala mindre.

spacer

Farligt med avbetalning

Då har personen mer att slösa på oviktiga saker. Andra tänker förhoppningsvis lite smartare och betalar av lånet snabbare istället för att köpa mer saker på avbetalning.

Avbetalning undviker jag så mycket jag kan men får man avbetala något avgiftsfritt så tycker jag det kan vara skönt att göra det ibland.

Men i övrigt så försöker jag tänka att om jag måste köpa det på avbetalning har jag nog inte råd med det just nu. Vissa saker är dock viktigare än andra och regler brukar ju ha undantag.

Det är nog smart att vara väldigt försiktig med att köpa en massa saker på avbetalning. Man vet aldrig vad som sker och skulle man helt plötsligt stå där utan ett jobb så blir det mindre roligt. Då kan man helt plötsligt ha förstört hela sin privatekonomi för en lång tid framåt.

Då önskar man nog att man hade varit försiktigare rent ekonomiskt.

Framförallt fler och fler yngre människor verkar använda avbetalningar allt oftare. Något som i slutändan oftast bara betyder att man betalade ett överpris för en produkt för att slippa vänta på den.

Så är det i det moderna samhället, allt ska ske nu, nu eller nu. Men avbetalning eller inte, oavsett lånet man har bör man då och då se över möjligheten att sänka sin ränta.

Ränta på företagslån

När det kommer till ränta på företagslån har en del långivare en individuell räntesättning, medan andra har en fast ränta som tillämpas på alla låntagare. Att räntan är individuell innebär att den baseras på bolagets kreditbetyg och försäljning.

Därefter erbjuds en räntesats baserat på den bedömda risknivån med lånet. Ett företag med god ekonomi och lönsamhet har lägre risk att misslyckas uppfylla sina betalningsskyldigheter jämfört med ett företag med ostabil ekonomi eller tidigare betalningsanmärkningar.

Det första företaget kommer därför erbjudas lägre ränta på företagslånet än det senare. Det är vanligt att banker tillämpar individuell räntesättning, men det förekommer också långivare som erbjuder fast ränta på företagslån.

Det betyder att alla företag som beviljas lån får betala samma räntesats. Generellt sett leder en fast räntesats till en högre ränta än vid en individuell bedömning, men det beror förstås på företagets ekonomiska situation.

spacer

Sänka räntan på lån

Om du har flera små lån, eller mer än ett, så kan du försöka samla dessa. Då tar du ett större lån, till lägre total ränta än alla dina små lån och betalar av de små lånen. Det hjälper dig att minska din månadskostnad plus att du sparar tid och får en bättre överblick över din ekonomi.

Utöver att samla ditt lån så kan du också försöka omförhandla lånet med din långivare. Eller kontakta en annan långivare och se om de kan lösa ditt lån i gengäld mot att du betalar en lägre ränta där. Det funkar så klart inte på alla sorters lån. Men det kan vara bra att veta att det ens går att göra.

Har du möjligheten så kan du också försöka att amortera ditt lån snabbare än tänkt. Då kan du möjligtvis få lite utrymme för att omförhandla resten av lånet och sänka månadskostnaden.

Det är inte bara små lån som går att omförhandla. Om du till exempel har ett bolån och marknaden är i ett mer positivt läge för din del än tidigare så kan du försöka omförhandla det. Att sänka räntan på sitt bolån kan ge stor effekt i plånboken. Det kostar heller inget att försöka.

Om du har ett lån så försök att arbeta på ditt kreditbetyg. När du har förbättrat det så kan du sedan ta andra billigare lån och betala av dina dyrare lån. Så det finns en hel del olika sätt att göra det på. Vilket som är bäst för dig beror på ditt lån och din ekonomi.

Men bäst är att försöka att inte leva över dina tillgångar, det brukar bli enklare så i längden.

Tack för att du läste inlägget ”Lätt att sänka räntan på lån”, Läs mer om att Sänka Räntan På Lån eller Läs Fler Inlägg Här!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.