Hopp för Taku-Taku med nya ägare

Efter nyheten om nytt kapital och nya ägare så finns det återigen hopp för Taku-Taku. Bolaget började sin resa genom att öppna restauranger med veganmat men det höll tyvärr inte länge. Efter det så bestämde man sig för att skifta om till att leverera mat till förskolor istället. Jag äger aktier i bolaget.

Där och då så såg det bra ut för bolaget men det dröjde inte länge innan nya problem uppstod. Deras enda kund sade nämligen upp sitt avtal och det såg då väldigt, väldigt mörkt ut för bolaget igen.

Men i veckan så kom man med glada nyheter som återbringar en känsla av hopp för Taku-Taku. Den 13e april så kunde bolaget nämligen meddela följande:

”Taku Taku huvudkontor AB genomför i dagarna en mycket avgörande affär vilken innebär att nya ägare köper Tivolis aktier och tillför nytt kapital. Tillskottet gör att Taku Taku nu kan fortsätta sin verksamhet och fokusera på tillväxt. Målet är att nära fördubbla antalet måltider fram till årsskiftet.”

En välbehövlig nyhet på alla sätt och vis. Bolaget tillförs nu runt 2,4 miljoner kronor i form av ett ovillkorat aktieägartillskott om 1,6 miljoner kronor och ett villkorat aktieägartillskott om 810 tusen kronor.

Samtidigt så säljer nyckelkunden och storägaren Tivoli andelarna man köpet våren 2020. Därmed lämnar Tivoli sin majoritetspost men kvarstår som nyckelkund genom ett löpande leveransavtal.

So far so good, dessvärre så har Taku-Takus bank dragit sig ur affärsplanerna:

”Tyvärr har banken dragit tillbaka sitt erbjudande om att bistå med leasing, vilket vi nu kommer satsa på att återfå.”

Taku-Taku flaggar även för att ytterligare kapital kan komma att behövas senare under året, om så blir fallet så får befintliga aktieägare första tjing på att teckna fler aktier.

spacer

Hopp för Taku-Taku

Som aktieägare i bolaget så är detta givetvis en glädjande nyhet som jag väntat och hoppats på. Dock så äger jag väldigt få aktier i bolaget så en förlust hade inte varit hela världen heller.

Men vem eller vilka är det som tagit plats i Taku-Taku och nu injicerat nödvändigt kapital i bolaget? Jo den nya storägaren heter Ludwig Petterson, ett namn du kanske känner igen? Han grundade och är VD för P2P-plattformen Savelend.

Min uppfattning är att han är en väldigt klok och driven person och att Taku-Taku ska vara väldigt lyckliga över att han nu tagit bolaget under sina vingar. Även bolagets VD och grundare Sebastian Schauermann köper tillbaka aktier och äger nu 25 procent av bolaget.

Det är väldigt viktigt, för vem vill investera i eller litar på ett bolag som inte ens VD:n vågar vara storägare i? Det sänder liksom helt fel signaler till marknaden. Så det är väldigt bra att han återköpt aktier tycker jag.

Tyvärr så lutar det ändå åt att jag inte kommer att lägga en enda krona mer i bolaget. Detta på grund av att det fortfarande handlas på Pepins plattform. Men det här kommer jag att få grubbla mycket över. Jag får väga mitt förtroende för Ludwig gentemot min upplevelse av hur himla dåligt Pepins plattform är.

spacer

Fel plattform för handel

Eftersom att bolaget fortfarande handlas på den i mina ögon sämsta tänkbara plattformen i Sverige, nämligen Pepins, så lutar det alltså ändå åt att jag inte kommer att fylla på i bolaget.

Pepins säger att deras plattform är till för småsparare och pratar mycket om delägarkraft men händelser i bolagen Naawa, Urbangreen och Superfruit visar svart på vitt att så är inte fallet. Att gå igenom allt som är fel med plattformen skulle bli ett långt inlägg i sig men det är så trist att skriva om sådana saker.

Pepins plattform är enligt mig i mångt och mycket en dödsfälla för småsparares kapital som blir upplåst länge innan man snuvas på konfekten genom korkade upplägg. Den är i mina ögon inget annat än ett finansiellt minfält för småsparare.

Plattformen har fått mycket kritik av investerare som använt den men såvitt jag har sett så borstar man bara bort all kritik och låtsas som ingenting. Ett oerhört stort varningstecken tycker jag.

Så vi får se hur det blir, men oavsett vad så är det glädjande att bolaget får leva vidare och arbeta på med att sprida hälsosam mat i samhället. Det hade varit betydligt mer glädjande om man i samband med detta tog ett väldigt, väldigt långt kliv bort från Pepins men man kan inte få allt här i livet.

Så, stort tack Ludwig för att du räddar bolaget från konkurs! Jag hoppas att du också kan rädda bolaget från Pepins!

Tack för att du läste inlägget, Läs Fler Här!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.