Taku-Taku lyckas inte ta vara på trenden

Genom Pepins plattform, där man kan investera i onoterade aktier, så hittade jag ett enligt mig intressant case. Bolaget heter Taku-Taku och är en matkedja som lagar vegansk kost, något som blivit allt mer populärt den senaste tiden och som väntas bli ännu populärare framöver.

Disclaimer: Jag äger aktier i bolaget.

Trots att trenden pekar åt rätt hål för Taku-Taku så verkar man inte lyckas ta vara på den. Deras restauranger har inte gått bra på grund av sämre försäljning än väntat. Därför så har bolaget inte hunnit bli lönsamma tillräckligt fort. Restaurangen på Ringen bestämde man sig för att avveckla.

Sommaren 2018 så backade man 1.2 miljoner kronor och det förklarade man med tanke på vädret. En glad punkt är att man åtminstone säger sig att mottagandet från gäster och media är väldigt positivt. Därför så har bolaget istället valt att försöka satsa på den mer lönsamma cateringverksamheten.

Det här är ett utdrag ur ett meddelande om problem med likviditet från bolaget:

På grund av restaurangverksamheten och fokus på Taku-Taku som varumärke har vi inte satsat fullt ut på cateringverksamheten, där det finns god lönsamhet. Framöver kommer vi satsa på den mer lönsamma cateringverksamheten. Vi hoppas kunna nå en omsättning på 4 – 5 MSEK årligen med lönsamhet. Idag är omsättningen ca 3,5 MSEK. Utöver detta finns det större kontrakt värda 5 MSEK på bordet och förhandlingar pågår. Uppnår vi en omsättning på 9 MSEK inom cateringverksamheten har vi finansiella muskler fram tills vi levererar ett positivt resultat på Hötorget. Dit är vägen inte lång. Från denna lönsamma bas vill vi sedan växa Taku-Taku, sakta men säkert.

Det är uppmuntrande att se att bolaget åtminstone agerar och faktiskt försöker rädda siffrorna. Det som förvånar mig är att om man vet att catering är mer lönsamt, varför har man inte satsat på det tidigare?

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Likviditet

2019-05-15 så meddelade bolaget att man har likviditetsproblem. Det är inget som ger förtroende för en aktieägare. Lyckas man nå positivt resultat så finns det goda möjligheter för bolaget att lyckas. Samtidigt så kan det också handla om att överleva länge nog tills att vegan-trenden blivit än större.

Man funderar även på att anskaffa kapital av investerare som vill ta ledande roll i bolaget. Kapitalet från den potentiella investeringen skulle förhoppningsvis räcka till att bolaget kan ta fram ett lönsamt koncept som vi sedan kan expandera. Hur stor del av bolaget säljs i så fall och till vilket pris? Det kan påverka aktieägarna väldigt negativt.

Samarbetar med Wolt

Matleverans-bolaget Wolt och Taku-Taku har inlett ett samarbete. Förhoppningsvis ett sätt att få fler människor intresserade av deras mat samt koncept. Hämta din rabattkod hos Wolt här och 50 kr i krediter att köpa mat med hemkörning fär.

Taku-Taku och Greta

En liten fotnot är att när Greta Thunberg blev intervjuad av Financial Times så valde hon en av Taku-Taku:s restauranger som plats. Hon säger att det är hennes favoritrestaurang och att hon ofta äter en paneng bowl. Inte för att jag har någon särskild åsikt om henne men PR är ju PR.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Sammanfattning

När jag investerade i Taku-Taku via Pepins så lät det väldigt positivt från bolagets sida. Jag tycker inte att man har levt upp förväntningarna eller tagit vara på möjligheterna. Jag hoppas att det förbättras inom kort.

Bolaget bör ha väldigt goda möjligheter att göra sig ett namn inom en starkt växande trend och på så sätt kunna göra goda affärer om konceptet fungerar. Jag som aktieägare håller ju givetvis tummarna för att man lyckas!


Få över 10% ränta per år med P2P-Lån!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.