Håll koll på utgifterna – Många bäckar små

I ekonomiskt utmanande tider så är det allt viktigare att ha bra koll på sin privatekonomi. Något som jag själv försöker vara uppmärksam på är fasta avgifter. Jag försöker dels att minska ner på de fasta utgifter som jag redan har. Samt så aktar jag mig för att dra på mig nya. Håll koll på utgifterna!

Varför jag gör det är för att jag vill ha håll koll på utgifterna. En fast utgift hit och en fast utgift dit, summorna blir ofta högre än vad man först faktiskt kunnat tro.

Fasta avgifter och löpande kostnader kan urholka en privatekonomi mer än vad man väntat sig. Så man gör sig helt klart en tjänst genom att av och till faktiskt se över var alla pengarna tar vägen.

Det är väldigt lätt att signa upp sig på något nytt avtal för något som man vill ha. Men behöver man verkligen just det abonnemanget också? Eller klarar man sig kanske faktiskt lika bra med det som man redan har?

Nu när vi har en stigande inflation och ett ränteläge som stramas åt så blir det mer och mer aktuellt att se över sina utgifter. Istället för att dra på mig fler avgifter så försöker jag fokusera på att spara mer och mer pengar.

spacer

Försök göra det löpande

Jag brukar försöka se över mina utgifter minst ett par gånger om året. Det är säkert mer än många men också säkerligen väldigt få jämfört med andra. Viktigast är åtminstone att det blir gjort någon gång då och då. Man ska inte förblinda sig genom att bara kika på utgifterna hela tiden.

Men jag tror att det är bra om man gör det åtminstone någon gång per kvartal. På så sätt kan man enkelt eliminera onödiga utgifter där man inte längre får valuta för pengarna. Gör man det inte frekvent så finns ju en risk att man kastar pengar i sjön helt i onödan.

Håll koll på utgifterna

Om man aldrig ser över sina fasta utgifter och bara drar på sig nya av och till då kommer ens ekonomi att ätas upp tillslut. Det vill man ju så klart inte att det ska ske så då får man vara proaktiv istället.

Det är ofta först när man räknar på det som man inser hur mycket pengar det kan bli över tid. Så mitt råd är helt klart att du ser över dina utgifter redan idag. Har du en budget så bör det vara hyfsat enkelt att få det gjort.

Har du inte en budget, då vet du var du ska börja. Den behöver inte vara invecklad eller superdetaljerad. Men att ha en lista över inkomster och utgifter per månad underlättar en hel del när man vill få en överblick över var ens pengar tar vägen.

spacer

Många bäckar små

Så vi tar och räknar lite på vad olika fasta utgifter kan kosta en i längden. Säg att du har följande abonnemang månadsvis:

  • Mobilabonnemang 250 kr
  • Spotify 109 kr
  • Netflix 99 kr
  • Amazon Prime 59 kr

Det är fyra tjänster som är vanliga att ha. Var för sig så kostar dom inte så mycket men sammanlagt så blir det 517 kr i månaden, eller 6204 kr om året, eller 31 020 kr på fem år.

Då är det här ändå rätt så lågt räknat eftersom att många har olika TV-abonnemang som kostar mer än dessa per månad.

Kanske behöver man inte ha flera olika abonnemang? Vissa kanske man inte använder så ofta så att man faktiskt kan säga upp dem? Saknar man abonnemanget jättemycket, ja då kan man skaffa det igen.

Poängen här är att uppmana till att se över de fasta avgifterna som man bara tar för givet. Det skadar faktiskt inte att fundera på om det är värt den summan man betalar.

Men livet ska levas också, varför ha en massa pengar om man inte kan njuta av saker och ting? Självklart ska man ha en sund balans. Dock så kan det vara lätt att låta avtal fortlöpa bara för att, låt det inte göra det utan se över och säg upp så får du mer pengar i fickan till annat.

Sänka sina kostnader

En annan bra sak att poängtera här är också att man måste ju inte alltid säga upp sina avtal helt och hållet heller. För man kan ju faktiskt byta till ett annat. Säg att du har Netflix idag och knappt använder det, varför inte se om HBO har en kampanj för nya användare?

Då kan du möjligtvis sänka din månadskostnad samt få tillgång till en massa nytt material. En redig win-win i mina ögon. Anpassa dig efter situationen och var inte för låst i att ha kvar ett abonnemang bara för att du använt det mycket tidigare.

Testa en ny plattform och se vad för kul du kan hitta där, vem vet vad du kan upptäcka?

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.