Frilans Finans Q3 2022 – Tillväxten ökar igen

Frilans Finans heter Sveriges största egenfaktureringsbolag. Det är ett onoterat bolag som jag äger aktier i. I veckan så meddelades Frilans Finans Q3 2022 till marknaden. I vanlig regi så ökar bolaget sin omsättning vilket alltid är glädjande att se.

Jag valde att investera i Frilans Finans eftersom att jag själv använder deras tjänster för att skicka fakturor. Eftersom att deras aktier är onoterade, inte handlas på svenska börsen, så sker handeln oregelbundet. Men i veckan har både rapport släppts samt att handeln varit aktiv.

Rapporten i siffror

Bolagets nettoomsättning ökade under tredje kvartalet från 342 till 392 miljoner kronor vilket motsvarar en ökning med 14%. Verksamhetsgrenen med egenanställda arbetstagare ökade också, här med 21%. Utöver det så ökade även antalet registrerade konton i verksamheten mer än samma period förra året.

Så här blev siffrorna för kvartalet:

  • Nettoomsättningen uppgick till 1 180 MSEK jämfört med 994 MSEK motsvarande nio månader
  • 2021, en ökning med 18,8 procent.
  • EBITDA uppgick till 12,6 (9,3) MSEK motsvarande en marginal om 1,1 (0,9) procent.
  • Rörelseresultatet uppgick till 9,3 (6,2) MSEK, med en rörelsemarginal om 0,8 (0,6) procent.
  • Resultat efter finansiella poster uppgick till 11,0 (7,2) MSEK.
  • Resultat efter skatt uppgick till 7,8 (4,1) MSEK.
  • Resultat per aktie uppgick till 0,81 (0,43) MSEK.
  • Balansomslutningen uppgick till 237 (197) MSEK.
  • Eget kapital uppgick till 41 (28,0) MSEK, motsvarande en soliditet på 17,2 (14,2) procent.
  • Likvida medel uppgick vid periodens utgång till 57,7 (43,1) MSEK

Jag är imponerad av att både resultat och nettoomsättning ökar så fint kvartal efter kvartal. Lägg därtill att likvida medel byggs upp vilket kanske kan betyda att förvärv är på tapeten inom en snar framtid? Personligen så skulle jag helst se att man tog sig till börsen.

Marginalen däremot kan ju självklart bli bättre men bolaget fokuserar på tillväxt just nu. Och tillväxt, det brukar kosta pengar.

spacer

VD kommenterar Frilans Finans Q3 2022

Det är alltid intressant att höra vad kapten på båten tycker och tänker. Bolagets VD Stephen Schad sade bland annat följande om rapporten:

”Tillväxttakten är fortsatt hög och vi bedömer att vi för 2022 kommer att nå vårt finansiella mål om 15 procent årlig omsättningstillväxt på koncernnivå. Det är också glädjande att se en stark tillväxt på den norska marknaden. Samtidigt är vi fortsatt medvetna om att vår internationella expansion aktualiserar nya utmaningar, med olika marknaders varierande förutsättningar och behov,”

Jag kan inte annat än hålla med. Omsättningen ökar men framförallt så går internationella satsningar väl. Förhoppningsvis kan man fortsätta att plocka marknadsandelar i Norge.

Stephen sade även:

”Med en stadig grund att luta oss mot, såväl finansiellt som organisatoriskt, ser vi fram emot att ta nya kliv framåt i utvecklingen av vår verksamhet under det fjärde kvartalet. Vi tror alltjämt att hållbarhet är viktigt i det avseendet; dels som självändamål, dels som förutsättning för att vara konkurrenskraftiga över tid,

Även här så håller jag med, jag ser också fram emot nästa kvartal och hoppas att bolaget fortsätter att leverera.

spacer

Handeln i bolaget

I veckan har alltså aktier i bolaget handlats igen via en plattform. Där kan man investera i emissioner samt köpa och sälja onoterade aktier utanför börsen. Plattformen heter Pepins.

Kursen för bolaget landade på 52 kr den här gången. Handeln sker ett par dagar av vissa månader. Jag investerade i bolaget redan år 2017. Tänk så fort tiden går. Men om jag ägt aktien i 5 år då måste jag ligga fint plus?

Tyvärr inte, jag köpte aktierna för 50 kr. Så det är faktiskt först nu som bolaget ens ligger på vinst för min del. Tålamod är en dygd sägs det. Jag hoppas att deras starka tillväxtresa kan fortsätta så att det kanske blir en större vinst att tala om framöver. Inte för att jag investerade särskilt mycket heller för den delen.

Vi får se hur det går för bolaget framöver. Det är väldigt intressant att man börjat etablera sig utomlands också vilket bådar väl inför vad som komma skall.

Du kan hitta och läsa rapporten i sin helhet på Frilans Finans hemsida.

Tack för att du läste inlägget ”Frilans Finans Q3 2022 – Tillväxten ökar igen”!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.