Skilj på sparandet och dina investeringar

Du har säkerligen hört talas om detta tidigare och det tåls att pratas om så mycket som möjligt. Att spara 10% av sin månatliga inkomst är en riktigt bra tumregel. Gör man det så kan man bygga upp en buffert och även samla ihop pengar att investera.

Att spara 10% av sin inkomst varje månad är något som de flesta personer faktiskt klarar av att göra. Poängen med att göra det så fort man får in lönen är att man ska räkna bort dessa pengar.

Väntar man med överföringen till spar och/eller investeringskontona så kan det lätt bli så att man övertalar sig själv att spendera pengarna istället. Så, så fort du har fått in lönen på kontot, avsätt 10% eller gärna mer om du kan!

Så flytta minst 10% av pengarna direkt till ett annat konto. Om du vet med dig att du har svårt för att spara och att låta pengarna ligga ifred så se över möjligheten att öppna konto hos en annan bank.

Genom att ha pengarna hos en annan bank så blir det krångligare att flytta över eller ta ut pengarna vilket ger dig mer betänketid över om du verkligen bör röra pengarna överhuvudtaget.

En del av pengarna rekommenderar jag dig att lägga i en buffert som du inte rör. Den andra delen av pengarna hade jag personligen valt att investera. Det finns flera olika anledningar till att göra på detta vis.

Att skilja på sin buffert och på sitt investerande är jätteviktigt. Bufferten är pengar som skall ligga där, redo att kunna användas direkt vid en akutsituation eller oförutsett utgift.

Pengarna som man istället väljer att investera är pengar ska vara pengar som man kan klara sig utan, även om man förlorar allt. Att investera sin buffert, sina sparpengar, leder förmodligen till sämre beslut och mer huvudbry.

www.ihallandeinvest.se spacer

En buffert är en buffert

Bufferten skall finnas där utifall att den behövs. Att börja investera pengarna ifrån sin buffert är inte smart och man riskerar då sin finansiella trygghet. Med det sagt så behöver en buffert inte vara hur stor som helst.

Så att när du är nöjd med din buffert, då kan du börja föra över mer till investeringskontot istället. Men lura inte dig själv och förhasta inte processen utan bygg upp en buffert först.

Det är bland det smartaste du kan göra för din privatekonomi och för ditt välmående. Att veta att man har en krockkudde så att säga med kapital som man kan ta av utifall att något oväntat sker är en oerhörd trygghet.

Så lura inte dig själv och övertala inte dig själv att ”jag ska bara göra ett undantag” utan låt pengarna ligga där.

Det är ingen slump att vissa som förlorar pengar på börsen går sönder totalt mentalt medan andra kan ta en förlust där med en klackspark.

Investerar man pengar som man inte har råd att förlora så riskerar man inte bara sin privatekonomi utan även sitt mentala välmående.

Börsen och aktiehandel kan vara stressig att hantera ibland, tänk då om du investerat pengarna som till exempel skall gå till ett husköp eller något.

Den stressen lär inte vara särskilt nådig. Så låt din buffert vara en buffert och låt pengarna ligga!

spacer

Läs Mer

Tack för att du läste inlägget!

1 thoughts on “Skilj på sparandet och dina investeringar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.