Behåll dina vinnare och din strategi

En vanlig fråga i gruppen Utdelningsaktier är om man ska sälja en specifik aktie i sin portfölj eller inte, anledningen till att ägaren vill sälja sitt innehav är ofta att aktien har gått bättre än väntat. Vilket verkar underligt enligt mig på grund av flera anledningar.

Först och främst så bör man ju, enligt mig åtminstone, investera långsiktigt om man vill bygga upp en gedigen utdelningsportfölj. Många förstår detta och idén om att nyttja ränta-på-ränta effekten för att ens investeringar ska ge mer och mer avkastning.

Trots detta så är det alltså inte ovanligt att personer som investerar långsiktigt ändå blir säljsugna så fort ett innehav har gått bättre än väntat under en viss tid. Varför? För att säkra vinsten? Javisst, det är ju aldrig fel. Men passar det just den strategin som du använder i dagsläget?

Om man säljer av alla sina vinnare som går starkt, eller väljer att Inte utöka sin investering i bolagen som går framåt, vad blir man kvar med då? Alla bolag kommer ju inte att lyckas eller att gå bra. Så är man dumsnål kommer det sannolikt att straffa en själv längre fram.

Anledningen till att jag använder ordet dumsnål är just för att en del investerare inte vill höja sitt GAV, snittpriset för inköp i en aktie. En del verkar tänka i stil med att: ”Om jag köpte aktien runt 100 kr så är det ju dyrt att köpa flera vid 150kr.”. Men det är en ordentlig tankevurpa.

Aktien har ökat i värde och så har dina pengar, därav har priset ökat. Det betyder ju absolut inte att det är fel att handla fler aktier, utan snarare så är det ett tecken på att du har valt ett bra bolag att investera i.

Men om aktien går bra och ökar i värde, ja då vill du väl ha fler av den i din portfölj? Givetvis så är varje situation och aktie unik men på det stora hela, varför gå ifrån att vara en långsiktig investerare till en daytrader så fort ett innehav går bra?

spacer

Öka i vinnarna och sälj förlorarna

Jag skulle faktiskt säga att det är betydligt klokare att göra tvärtom mot vad jag gick igenom här ovanför. Nämligen att du säljer av aktierna som du ligger mest back i och istället utökar i innehaven som går bra.

Som sagt så beror det givetvis på situationen, men på det stora hela så tror jag att den strategin är betydligt bättre än att sälja av sina vinnare.

Samtidigt så vill jag poängtera att det är ju aldrig fel att ta hem och säkra vinst, men samtidigt så är det viktigt att hålla sig till sin strategi. Har den redan börjat visa positiva resultat, så sälj inte av direkt bara för det.

Det gäller helt enkelt att ha is i magen när man investerar i aktier. Investerar man långsiktigt så tycker jag personligen att man ska lägga mest tid på att läsa om bolagen och att följa deras nyheter istället för att följa deras kurser allt för slaviskt.

Har du gjort en bra analys av bolagen som du har investerat i så bör du ha koll på läget och att ständigt kolla hur portföljen utvecklas dag för dag gör nog mest att du blir sugen på att stuva om i portföljen bara för att.

Är man för aktiv och inte håller sig till sin strategi så blir det lätt att man hoppar mellan innehav, liksom att byta kö i matbutiken så fort den ena rör sig lite snabbare än den andra.

Så mitt tips för dagen är att du ska lita på dina analyser och val, lita på din strategi och att inte sälja av dina vinnare. Om du nu Inte litar på analyserna, så fördjupa din kunskap på den fronten istället för att försöka väga upp det med mer aktiehandel och aktivitet. Is i magen är inte att underskatta.

Tack för att du läste inlägget!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.