Utdelnings Månadsvis: Orchid Island Capital

Jag fortsätter att beta av listan med 41 utländska aktier som delar ut månadsvis. Den här gången så kikar jag in Orchid Island Capital. Bolaget är styrt som en REIT men med fokus på inteckningar. Direktavkastningen är hela 14% vilket är oerhört högt, är det hållbart?

Orchid Island Capital

Till skillnad från andra REIT:s, Real Estate Investment Trusts, så äger en intecknings-REIT inte egna fastigheter. Orchid Island Capital är en mortgage REIT vilket betyder att bolaget investerar i inteckningar och lån till fastigheter.

I regel så har en mortgage REIT oftast högre direktavkastning än en vanlig REIT men det betyder inte automatiskt att det är en bättre investering för det.

Det är sällan man ser så pass höga direktavkastningar(DA) som 14% och det är sällan hållbart i längden men vissa bolag lyckas faktiskt leverera en stabil utkastning till så pass hög DA.

www.ihallandeinvest.se spacer

Riskabelt

Att investera i en mortgage REIT är förknippat med väldigt hög risk och volatilitet. Blir marknaden osäker eller rasar, som år 2008, så kommer dessa bolag förmodligen att ta stora smällar.

När räntorna är låga så går mortgage REIT:s starkt framåt men med tanke på utvecklingen i USA just nu så ser det mörkt ut.

Bara under 2018 så höjde USA:s Federal Reserve räntan fyra gånger, nio gånger totalt sedan 2015. Det är ett tecken på att det går åt fel håll för den här sortens bolag. Det märks också på kursen som tappat cirka 31% sedan december 2015.

Sista kvartalet år 2018 så rapporterade bolaget en förlust på cirka 0.5 dollar per aktie. Det varvat med att tillväxten ser ut att hämmas gör att investerare bör vara väldigt försiktiga med den här sortens bolag.

www.ihallandeinvest.se spacer

Tillväxtmöjligheter

Eftersom att en mortgage REIT tjänar pengar genom att ta korta lån och låna ut på lång sikt för att sedan ta mellanhanden som vinst så påverkas man mycket av förändringar av räntorna.

Av den anledningen så är mortgage REIT:s som Orchid Island Capital riskabla när räntorna håller på att höjas. Räntehöjningarna äter direkt av företagets vinst och ju mindre gapet blir desto mindre utrymme för vinst har företaget.

Framtiden ser därför rätt så mörk ut för Orchid just nu och man gör nog bäst i att inte investera i bolaget. Aktien har gått ned cirka 7% på ett år och med tanke på att USA:s Federal Reserve inte förväntas ändra räntorna åt rätt håll inom en snar framtid så ser det mörkt ut för Orchids tillväxtmöjligheter.

Förra årets negativa resultat var det första för ett helt år sedan 2013.

spacer

Utdelningen

Orhid delar ut 0.08 dollar per aktie vilket tyvärr är ungefär hälften så mycket som bolaget delade ut per aktie år 2015. Över ett helt år så delar en aktie i Orchid just nu ut 0.96 dollar per aktie.

Med en direktavkastning på runt 14% så kanske bolaget ser attraktivt ut innan man läser in sig. För min del så är det för många varningsflaggor för att ens fundera över ett köp just nu.

Bara under 2018 så sänkte man utdelningen två gånger, och då ser det inte ens ut att vara på väg att bli bättre omständigheter för bolaget.

Fortsätter intäkterna att sjunka så lär även utdelningen sänkas än mer.

www.ihallandeinvest.se spacer

Slutord Orchid Island Capital

Bli inte lurad av den väldigt höga direktavkastningen. Det är osannolikt att bolaget kommer att prestera bra inom en snar framtid samt så verkar utdelningen inte hållbar. Bara det räcker gott och väl för mig för att hålla fingrarna borta.

Däremot så när det börjar gå åt rätt håll i USA, ja då kanske det blir läge att kika in denna aktie igen.


Nya kunder får 20% rabatt hos Greatdays upplevelser med koden: NEW2019
Affiliatelänk – Kod giltig tills 2019-12-31

1 thoughts on “Utdelnings Månadsvis: Orchid Island Capital

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.