Utdelningsmaskinen: The gift that keeps on giving

Utdelningsaktier verkar bli mer och mer populära bland svenska investerare. Fler och fler inser nyttan och möjligheterna med att bygga ihop en egen utdelningsmaskin. Det sägs ju att Einstein ansåg att ränta-på-ränta effekten var jordens åttonde underverk och möjligtvis universums starkaste kraft.

Att sätta ihop en portfölj bestående av utdelningsaktier kanske känns överväldigande vid första anblick men det behöver inte vara så krångligt som det kan verka. Nybörjare och proffs klarar av det och som tur är så finns det ju alltid folk att bolla idéer med för att få tips och rekommendationer om hur man bör göra.

I mina ögon så är långsiktighet A och O för den som tänker bygga en utdelningsportfölj. Det betyder inte nödvändigtvis att man behöver äga samma bolag hela tiden utan snarare att man bör sikta på att portföljen åtminstone ska få växa till sig i 15-20 år eller mer.

Givetvis så behöver man inte köra så länge för att det ska värt det men jag anser det vara optimalt för att portföljen ska få tid att växa till sig ordentligt.

Även om du är långsiktig så gift dig aldrig med en aktie, tiderna förändras och det gör även bolagens möjligheter, potential, lönsamhet och tillväxt. Även om du inte behöver sitta och lusläsa bolagens nyheter dagligen så bör du åtminstone se över dina överhav ett par gånger om året.

Är bolaget fortfarande det bästa inom sektorn som du valt att investera i? Har en konkurrent kommit ikapp och sprungit om? Har ledningen bytts ut? Ökar intäkterna eller utgifterna? Det finns många aspekter att kika på för att få en helhetsbild över hur bolaget levererar.

Utdelningsaktier - Utdelningsmaskin - Aktier

Återinvestera din utdelning! Annars nyttjar du inte ränta-på-ränta effekten och snöbollen din växer saktare än om du hade återinvesterat dina utdelningar. Det kan verka tradigt och se ut att gå långsamt i början men för varje utdelning så växer din portfölj snabbare och snabbare.

Tillslut så har portföljen verkligen fått fart och då blir det oerhört kul att se hur den hela tiden växer mer och mer för varje år som går.

Sluta inte investera i en lågkonjunktur, det är lätt att bli rädd när börsen faller av olika anledningar men har du koll på bolagen i din portfölj och fortsatt förtroende för deras framtid så fortsätt köp. Sparar du månadsvis så fortsätt med det, du vill ju köpa när det är billigt. Skakiga tider drar ofta ned hela börsen, det betyder inte nödvändigtvis att bolagen du har köpt aktier i inte längre har god potential.

Sprid risken genom att investera i flera olika sektorer eller som det gamla ordspråket säger, lägg inte alla ägg i en och samma korg. Genom att diversifiera portföljen med alltifrån 5 till 15 bolag, eller så många som du orkar och kan hålla koll på så garderar du dig mot oförutsedda händelser.

Om du till exempel investerar alla pengar i byggbranschen och det blir en sättning där så kommer du att förlora oerhört mycket mer än om du bara hade ett eller två bolag ur den branschen blandat med flera andra branscher.

Ju tidigare desto bättre

Om du investerar i aktier i dagsläget men inte redan har en utdelningsportfölj så tycker jag det är dags att du börjar fila på en. Det skadar aldrig att ha en viss procent av ditt aktieinnehav i utdelningsaktier och långsiktigt så är det en fantastisk gåva till dig eller dina nära och kära.

Tänk dig att kunna gå i pension och samtidigt kunna få plocka ut flera tusenlappar i snitt i månaden från din utdelningsportfölj. Det skadar ju aldrig och det bästa är att om du väljer rätt bolag, uppdaterar din portfölj kontinuerligt och hänger med i svängarna så kommer även ditt investerade kapital att ha ökat fint i värde under tiden som du samlar ihop mer och mer utdelningar.

Om du inte redan är medlem där så är du varmt välkommen till Facebookgruppen Utdelningsaktier på Facebook för att få hjälp eller frågor, det finns även en specifik grupp för Nybörjare där man kan få hjälp med att komma igång. Välkommen!

Här är en kort summering över punkterna jag tagit upp i inlägget:

  • Långsiktighet är till din fördel
  • Gift dig aldrig med en aktie
  • Återinvestera dina utdelningar
  • Sluta inte investera i en långkonjunktur
  • Sprid risken i olika bolag och sektorer
  • Ju tidigare du börjar desto bättre

Allt du behöver för att komma igång är ett konto hos t.ex Nordnet eller Avanza och det är kostnadsfritt att bli medlem, så sätt igång nu men kom ihåg att läsa in dig om bolagen Innan du köper. Lycka till alla utdelningsjägare, keep up the good work!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.