Sammanfattning V. 8 – Oetiskt att Inte Stödja Cannabis

Allteftersom att Sverige mer och mer börjar diskutera cannabis, främst då aktiehandel, så ser man hur mycket okunskap landet plågas av. Många ”vetare”, ”experter” och andra tyckare säger att det är oetiskt att handla med cannabisaktier. Är det så? Nej det är det inte. Det är snarare oetiskt att inte köpa cannabisaktier.

I bland annat Malou efter 10 så pratade man mycket om hur oetiskt det skulle vara med cannabisaktier för att man då stödjer cannabis. Även en Avanzaprofil, som nu lyckligtvis avgått, hade liknande tankar. Men är det oetiskt? Nej, det är snarare oetiskt att avstå handel i cannabisaktier.

Hur har jag mage att påstå att det är oetiskt att avstå handel i cannabisaktier? Jo det är faktiskt väldigt enkelt förklarat. Köper man cannabisaktier så bidrar man mer eller mindre indirekt till den gröna revolutionen som vi ser vara på gång världen över.

Men glöm bort ordet cannabis för en stund, det ordet är ju laddat med så oerhört mycket stigma i Sverige, lått oss bara tala om ”växten” för en stund, så kanske det blir lättare att se det hela objektivt.

I dagsläget så finns det en växt som kriminella tjänar hutlösa summor på att sälja till privatpersoner. Det är kriminella gäng som begår många olika slags brott och finansierar sin verksamhet oftast främst genom cannabis.

Den här växten köper privatpersoner för att den A) Kan användas som medicin och B) Kan användas som berusningsmedel.

Växten är också väldigt lätt att odla hemma men på grund av att regeringen har nolltolerans så är det få som vågar eller orkar göra det.

Växten kan enkelt och snabbt kraftigt lindra symptom för över 700 sjukdomar (Källa: Encod.org). Därmed skulle läkemedelsbolag förlora enorma intäkter om växten blev legaliserad och har länge lobbat för att hålla den olaglig.

Den här växten har visat sig vara effektiv i behandling mot cancer, cancer som har blivit en massiv industri i dagens samhälle. Även här skulle bolag förlora stora summor pengar i missade intäkter.

Om personer i samhället kan odla sin egen medicin hemma så finns det ingen anledning att köpa en massa dyra mediciner, oftast i form av piller. Piller som ofta ger biverkningar så att brukaren måste köpa ännu fler piller och så skapas en ond cirkel som genererar enorma summor pengar för läkemedelsbolag.

Privatpersonerna i samhället som ser skadan med t.ex nikotin och alkohol men som ändå vill kunna berusa sig köper gärna växten. Växten gör inte att man tappar förståndet eller att man får våldsamma tendenser som alkohol gör.

Växten går även att använda till att framställa väldigt många olika produkter. (Källa: Ministryofhemp.com) Ofta går det att använda växten för att ersätta andra produkter son är direktmiljöfarliga i antingen tillverkningen  användningen eller bägge delar.

Växten skulle alltså i ett svep allvarligt kunna skaka om flera stora industrier, bland annat industrierna för alkohol, tobak, papper, kläder, papper, plast, mat, byggnadsmaterial, skönhetsprodukter och mycket, mycket mer. Det finns med andra ord enorma ekonomiska intressen för att hålla växten olaglig.

Regeringen i Sverige går emot folket och håller alltså undan den här växten som skulle kunna förändra samhället till ett mycket bättre samhälle. Det skulle växten göra genom att minska kriminellas intäkter, genom att lösgöra mer resurser för polisen, genom att man skulle sluta bestraffa missbrukare så att missbrukare istället kan få behandling och mer än så.

Man säger att växten ska vara olaglig för att den inte ska gå att få tag på. Trots det så kan vem som helst oftast köpa den inom en halvtimme  utan att behöva leta särskilt mycket. Bruket av växten ökar också för varje år som går. Så vad lägger vi egentligen pengar på när polisen matar ned ännu mer resurser i kampen mot växten?

The war on drugs har katastrofalt misslyckats och endast skapat enormt många missbrukare. Missbrukare som i dagsläget inte vågar ta del av vården för att slippa bli bestraffade rättsligt samt stämplade som ”knarkare”, ”pundare” och liknande titlar.

Om vi redan har missbrukare så vad tjänar då kriminaliseringen av växten till? Det hjälper ingen förutom företag inom vissa industrier men framför allt så hjälper förbudet kriminella gäng. Istället så kan man legalisera växten så att personer som kan bruka den utan problem får rätten att göra det, så att man slipper använda mångt mycket skadligare berusningsmedel så som alkohol och tobak.

Först och främst så bör man kika på vilka medicinska möjligheter växten har. Här är en förklarande video till varför cannabis behöver bli lagligt.

En legaliseringen och avdramatisering av växten skulle även bidra till att personer som har missbruksproblem skulle kunna få bättre behandling och slippa bestraffning.

I dagens Sverige så tjänar kriminella gäng hutlösa summor pengar på växten istället för att växten säljs och regleras av staten så att skatteintäkter kan gå till sjukvård och skolor. Samtidigt som vi bränner pengar på att jaga brukare av växten så bränner vi också upp alla möjliga skatteintäkter från försäljning men också från industrin som skulle existera runt växten.

Växten är alltså cannabis.

  • En nyttoväxt med enormt många användningsområden.
  • En växt som kan lindra väldigt många sjukdomar utan att patienten behöver äta ihjäl sig på piller.
  • En växt som skulle inbringa massiva skatteintäkter. En växt som skulle sluta vara en inkomstkälla för kriminella.
  • En växt som skulle skapa en stor  industri med massor med nya jobb och möjligheter.
  • En växt som kan stoppa miljöförstöring genom att ersätta bland annat plast och papper.
  • En växt som är ett alternativ till skadliga droger så som alkohol och nikotin.

En växt som det är oetiskt att inte stödja.

Läs gärna mer i mitt inlägg om vanliga fördomar kring cannabisplantan.

Cannabisaktierna

Om vi blickar bort från det politiska en stund och fokuserar på aktierna igen så ser vi en fortsatt korrektion för marknaden.

Min portfölj har gått upp smått sedan förra veckan men det är inget nämnvärt att surra om just nu. Jag tror att vi kan se en fortsatt korrektion under nästa vecka och det är jag glad för. Efter vinterns galna uppgångar så behöver vi bygga stöd för vidare uppgång.

Det är väldigt bra att värderingarna ifrågasätts mer och mer. Samtidigt så närmar vi oss legaliseringen för var dag som går. Det känns bra att hålla långsiktigt, jag stirrar mig inte blind på kursen dagligen utan jag har förtroende för mina köp efter att ha kikat på bolagens fundamenta styrkor.

Skulle Aphria och Canopy dippa ännu mer så kan det bli tal om att utöka innehaven där. Jag kikar också på Hydropotechary och Supreme för möjliga utökningar.

Cannabisportföljen den här veckan:

portföljen med cannabisaktier v8

Cannabisportföljen förra veckan:

cannabiskatier v 7

Pepins

Äntligen ett riktigt intressant case hos Pepins! Taku-Taku som arbetar med vegansk mat kan bli min nästa investering hos Pepins.  Jag tror att bolaget ligger rätt i tiden och man har redan fått utmärkelser samt nominerats till utmärkelser för sin mat.

Jag är rätt så säker på att jag gör ett köp, det som avgör hur stort det blir är hur högt bolaget värderas innan emissionen. Se mitt inlägg om caset bland länkarna i botten av inlägget.

P2Plån

Precis som tidigare så har jag köpt in mig i ett par lån på andrahandsmarknaden hos Mintos.

Veckans inlägg

Tack för att du läste ”Sammanfattning V. 8 – Oetiskt att Inte Köpa Cannabisaktier”!

4 thoughts on “Sammanfattning V. 8 – Oetiskt att Inte Stödja Cannabis

  • Hej. Tack för en väldigt intressant artikel. Jag tänker ungefär som du: att det är oetiskt att INTE investera i cannabis. Jag såg en 1 timme långt program om cannabis. Det sades där att det hjälper mot all slags cancer. Och just därför är det fel att inte investera i cannabis. Människor förstår inte förrän de själva drabbas av en svår sjukdom. Då griper det nog efter vilken medicin som helst. Även cannabisläkemedel.
    Mvh. Seija

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.