Vilket Bitcoin-certifikat ska man välja?

Vilket Bitcoin-certifikat är bäst? Skönt nog så kan man ju investera i Bitcoin utan att krångla med att köpa den riktiga kryptovalutan. Det som är skönt med det är att man slipper krångla med deklarationen samt att skatten är lägre. Eller skatten blir åtminstone betydligt lägre om man investerar via ISK eller KF.

Certifikaten är designade för att följa Bitcoins prismässiga utveckling. Det vill säga du investerar inte direkt i Bitcoin, utan i ett certifikat som följer utvecklingen. En enormt viktig skillnad som det gäller att hålla koll på.

Detta eftersom om att utgivaren av certifikatet drar in det så sitter du där utan Bitcoin och det finns alltid en risk att utgivaren till exempel går i konkurs. Så den biten är väldigt viktigt att ha i åtanke. Såhär står det på Avanza när man skall investera i certifikaten:

”Den här produkten har en kryptovaluta som underliggande tillgång. Dessa underliggande kan vara väldigt volatila och det är därför viktigt att du är påläst om både kryptovalutor och produktens uppbyggnad innan du handlar detta instrument.”

Bitcoin är den underliggande tillgången vars pris certifikaten ”BITCOIN ZERO SEK”, ”TRACK BITCOIN VON” och ”BITCOIN XBT” följer. Men om certifikaten följer samma tillgång, då spelar det väl ingen roll vilket certifikat jag investerar i? Jo, det skiljer sig en del emellan dem!

Den största skillnaden är avgifterna som man betalar för att äga värdepappret och i mina ögon så avgör det hela frågan ”Vilket Bitcoin-certifkat ska man välja?” på en och samma gång.

spacer

Vilket Bitcoin-certifikat är bäst att investera i?

I mina ögon så är det helt klart det nya certifikatet som går under namnet BITCOIN ZERO SEK. Det är ZERO som är den viktigaste skillnaden, nämligen att det värdepappret har noll avgifter av utgivaren.

Avanza tar en liten avgift för att man handlar i det men utgivaren har ingen löpande kostnad som urholkar värdet över tid. Detta är oerhört viktigt om man investerar på lång sikt.

Här är ett räkneexempel som visar skillnaderna på avgifter för endera certifikat över 10 års tid om man investerat 100 000 kr och haft 15% avkastning per år (detta kan du själv räkna på via Avanzas hemsida):

  • TRACK BITCOIN VON: 51 660 SEK
  • BITCOIN XBT: 80 324 SEK
  • BITCOIN ZERO SEK: 500 SEK

Avgifterna inkluderar priser för köp och sälj. Jag tycker att det talar sitt tydliga språk. Vill man inte att ens värdeutveckling skall urholkas av avgifter så är det ZERO-certifikatet som gäller. Det är också det certifikatet som jag själv använder för att investera i Bitcoin.

Certifikatens grafer följer varandra nästintill perfekt så för min del blir det avgiften som avgör:

Graferna för kursen för olika Bitcoin-certifikat hos Avanza
Bild från Avanza.se

Håller du med om att Bitcoin Zero är det bästa alternativet här eller föredrar du ett annat? Kommentera gärna och berätta! Håll utkik för kommande inlägg där jag kommer att gå igenom fördelar och nackdelar med att äga Certifikaten istället för riktiga kryptovalutan.

Om du vill läsa mer om kryptovalutor i största allmänhet eller till exempel om hur man köper Bitcoin så kan du surfa in till https://cryptoholics.com/sv/kryptovalutor/bitcoin-btc/kop-bitcoin.

Tack för att du läste inlägget ”Vilket Bitcoin-certifikat ska man välja?”, Läs Fler Inlägg Här!

1 thoughts on “Vilket Bitcoin-certifikat ska man välja?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.