Aktieportfölj – Hur många bolag bör man ha?

Är du i startgroparna kring att starta en aktieportfölj? Eller har du kanske redan en som du vill se över? Då är det möjligt att du funderar kring hur många bolag som det är optimalt att äga. Experterna är för det mesta överens på den här punkten.

Hur många aktie är för många aktier? Svaret på frågan är egentligen väldigt individuellt. Kan du ha hålla koll på många bolag? Då skadar det inte att äga många.

Det viktiga är att hålla sig uppdaterad kring bolagen och branscherna man investerat i. Normalt sett så rekommenderas det att äga 7 – 20 bolag i sin aktieportfölj.

Tanken med att äga flera bolag är att sprida risken. Därför så är det också gynnsamt att inte bara investera i en enda bransch. Skulle den branschen möta motgångar så skulle ju alla ens innehav påverkas utav det.

Därför så är det bra om man sprider ut sitt ägande i åtminstone fem olika branscher. Exempel på olika branscher att investera i är bland annat telekom, bank, konsumentvaror, industriföretag och skogsföretag.

Investerar man till exempel i investmentbolag så får man oftast direkt en god riskspridning över flera olika branscher.

Antal bolag i sin aktieportfölj

Låt oss säga att du investerar lika mycket kapital i 10 stycken olika bolag. Då uppgör endera bolag 10% av din portfölj och backar ett bolag så slår det inte lika hårt mot totalen av portföljen.

Vissa investerare väljer att äga mångt fler bolag medan andra nöjer sig med färre. Men på en höft så kan man säga att mellan 5 – 20 bolag borde vara någorlunda optimalt med tanke på riskspridning.

Sen så ska man också komma ihåg att man inte bara sprider risken utan även möjligheterna. Har man färre än 5 bolag i aktieportföljen så skulle jag säga att man har väldigt hög risk.

Det händer ju ofta saker som man inte kunnat förutse. Har man en stor del av sitt kapital investerat i ett fåtal aktier och någon av dessa faller hårt så drar det ned portföljens värde rejält.

Ombalansering då och då

Att av och till se över sin aktieportfölj och dess innehav är en väldigt god idé. När du gör det så fundera över antalet bolag i din portfölj. Här är några exempel på frågor du kan ställa dig själv när du ser över potföljen.

  • Kan jag verkligen hålla mig uppdaterad kring alla innehaven?
  • Är något innehav för stort vilket medför en för stor risk?
  • Är någon bransch förlegad och borde innehaven där säljas av?
  • Saknas det någon bransch?
  • Presterar innehaven lika bra eller bättre än andra innehav i samma bransch?

Genom att gå igenom innehaven och dessa frågor så kan du uppdatera ditt investerande. Vem vet, kanske det har dykt upp nya risker för en bransch sedan du valde att kliva in i den?

Att sprida risken och möjligheterna är något som oftast gynnar en i längden. Hur ofta ser du över din aktieportfölj? Försök att göra det åtminstone en gång per halvår så att du håller dig uppdaterad.

Tack för att du läste inlägget!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.