Ränta-på-ränta effekten är fenomenal

Nästan vad man än investerar i så skulle jag säga att man på lång sikt borde återinvestera sin avkastning för att nyttja ränta-på-ränta effekten. Det får ditt kapital att växa så oerhört mycket snabbare än om du inte gör det. Du har förvisso mindre kapital att röra dig med under tiden men det är det värt.

Ränta-på-ränta effekten kallas ibland också för snöbollseffekten. Jag tycker att det är en bra och lättförståelig metafor för att förklara hur det hela fungerar.

Tänk dig att du står på ett stort fält täckt med perfekt kramsnö som gjord för att krama snöbollar med. Snön är dina pengar och du bestämmer dig för att börja rulla en snöboll. Först är den liten och det tar tid att rulla den för att lite snö fastnar på den för varje steg men ju större den blir desto mer snö fastnar på den.

Det gör att den växer sig större snabbare och att den växer snabbare ju större den blir. Tiden blir alltså din bästa vän.

Så fungerar ränta-på-ränta effekten eftersom att om du fortsätter att till exempel investera månadsvis samt återinvesterar avkastningen så blir det mer och mer att återinvestera ju mer tiden går, om allt går bra.

Det gör en otrolig skillnad framförallt på lång sikt och det är en anledningarna till att jag förespråkar att man skall investera långsiktigt.

Att nyttja ränta-på-ränta effekten är bland det smartaste man kan göra och långsiktigt, ja det blir en otrolig skillnad som sagt. Här kan du se ett exempel på hur mycket mer man tjänar om man återinvestera sin avkastning/utdelning/avbetalning etc.

www.ihallandeinvest.se spacer

Ränta-på-ränta effekten

Här kan du enkelt se hur stor skillnad ränta-på-ränta effekten kan göra även när det gäller låga summor. Det här är utfallet om du börjar att investera med 10 000 kr samt månadssparar 2500 kr i något som ger dig 5 procent avkastning per år utan att återinvestera avkastningen:

avkastning 5 procent 2500 kr per månad 10 år utan återinvestering

Om du istället skulle ha återinvesterat din avkastning så hade ditt kapital vuxit betydligt snabbare. Får man högre avkastning, investerar längre och månadssparar mer eller börjar med mer så växer det ännu snabbare. Såhär hade samma portfölj vuxit om man hade återinvesterat sin avkastning:

avkastning 5 procent 2500 kr per månad 10 år återinvestering

Alltså, om du återinvesterar avkastningen så får du även avkastning på din avkastning som i sin tur ökar och ökar. Man kan enkelt göra samma uträkning i excel med andra siffror och se ännu tydligare vilken stor effekt det kan ha.

Så om du investerar i något hållbart med långsiktigt tillväxt, se till att du återinvesterar din avkastning. Du kommer verkligen inte att ångra dig kan jag tänka mig.

Investerar man till exempel i P2P-lån via Lendify(länk till mitt omdöme) och får 10% i avkastning i snitt efter skatt så kan man få snöbollen att rulla på riktigt bra. Det samma gäller givetvis även aktier. Ränta-på-ränta effekten nämns ofta när man pratar om utdelningsaktier, i sammanhanget att man bör återinvestera sina utdelningar.

Jag rekommenderar verkligen att man bör återinvestera sin avkastning istället för att plocka ut och spendera den, ta vara på ränta-på-ränta effekten och använd den till din fördel!


100 kr spenderade blev till 750 kr i cashback, läs hur jag gjorde genom att Klicka Här.

0 0 votes
Article Rating
Följ
Notiser av
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
äldasta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] avbetalningarna som man får in samtidigt som man månadssparar. På så sätt så nyttjar du ränta-på-ränta effekten och ditt investerade kapital växer snabbare och […]

trackback

[…] för att jämföra vilken skillnad avgiften gör i det långa loppet, framförallt med tanke på ränta-på-ränta effekten som jag skrivit mycket om tidigare, så målar vi upp två scenarion. I bägge scenarion så är vi […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
amazon salt and pepper shakers