Ränta-på-ränta effekten är fenomenal -Snöbollseffekten

Nästan vad man än investerar i så skulle jag säga att man på lång sikt borde återinvestera sin avkastning. Anledningen till det är för att man ska nyttja ränta-på-ränta effekten.

Det får ditt kapital att växa så oerhört mycket snabbare än om du inte gör det. Du har förvisso mindre kapital att röra dig med under tiden men det är det värt.

Ränta-på-ränta effekten kallas ibland också för snöbollseffekten. Jag tycker att det är en bra och lättförståelig metafor för att förklara hur det hela fungerar.

Snöbollseffekten

Ränta-på-ränta effekten, även kallad snöbollseffekten, är en av de mest effektiva sätten att öka avkastningen på dina investeringar. Tänk dig att du står på ett stort fält täckt med kramsnö och du bestämmer dig för att börja rulla en snöboll.

Ju mer snö som fastnar, desto större blir den. På samma sätt fungerar ränta-på-ränta effekten. Ju längre tid du låter dina pengar växa genom att investera regelbundet och återinvestera avkastningen, desto större blir dina vinster.

Det gör att den växer sig större snabbare och att den växer snabbare ju större den blir. Tiden blir alltså din bästa vän i samband med exponentiell tillväxt.

Ränta-på-ränta

Så fungerar ränta-på-ränta effekten eftersom att om du fortsätter att till exempel investera månadsvis samt återinvesterar avkastningen så blir det mer och mer att återinvestera ju mer tiden går, om allt går bra.

Det gör en otrolig skillnad framförallt på lång sikt och det är en anledningarna till att jag förespråkar att man skall investera långsiktigt.

Investera långsiktigt

Att nyttja ränta-på-ränta effekten är bland det smartaste man kan göra och långsiktigt, ja det blir en otrolig skillnad som sagt. Här kan du se ett exempel på hur mycket mer man tjänar om man återinvestera sin avkastning/utdelning/avbetalning etc.

Jag investerar till exempel långsiktigt i investmentbolag och återinvesterar utdelningen. Tack vare det så drar jag nytta av ränta-på-ränta effekten. Läs mer om portföljen med investmentbolag här.

www.ihallandeinvest.se spacer

Ränta-på-ränta effekten

Här kan du enkelt se hur stor skillnad ränta-på-ränta effekten kan göra även när det gäller låga summor. Det här är utfallet om du börjar att investera med 10 000 kr samt månadssparar 2500 kr i något som ger dig 5 procent avkastning per år utan att återinvestera avkastningen:

avkastning 5 procent 2500 kr per månad 10 år utan återinvestering

Om du istället skulle ha återinvesterat din avkastning så hade ditt kapital vuxit betydligt snabbare. Får man högre avkastning, investerar längre och månadssparar mer eller börjar med mer så växer det ännu snabbare. Såhär hade samma portfölj vuxit om man hade återinvesterat sin avkastning:

avkastning 5 procent 2500 kr per månad 10 år återinvestering

Alltså, om du återinvesterar avkastningen så får du även avkastning på din avkastning som i sin tur ökar och ökar. Man kan enkelt göra samma uträkning i excel med andra siffror och se ännu tydligare vilken stor effekt det kan ha.

Ger stor effekt på lång sikt

Så om du investerar i något hållbart med långsiktigt tillväxt, se till att du återinvesterar din avkastning. Du kommer verkligen inte att ångra dig kan jag tänka mig.

Investerar man till exempel i P2P-lån via Savelend och får 10% i avkastning i snitt efter skatt så kan man få snöbollen att rulla på riktigt bra.

Samma sak gäller givetvis även aktier. Ränta-på-ränta effekten nämns ofta när man pratar om utdelningsaktier, i sammanhanget att man bör återinvestera sina utdelningar.

Jag rekommenderar verkligen att man bör återinvestera sin avkastning istället för att plocka ut och spendera den, ta vara på ränta-på-ränta effekten och använd den till din fördel!

Läs mer om att återinvestera din utdelning.

2 thoughts on “Ränta-på-ränta effekten är fenomenal -Snöbollseffekten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.