Investera i P2PLån – Alternativ till börsen

Att investera i P2Plån kan vara ett bra sätt att diversifiera sin portfölj på. Genom att investera utanför börsen så slipper man oroa sig över dess svängningar. Att ha en del av sitt investerade kapital i P2Plån kan vara värt att fundera över. Plus att i Sverige så har vi bra system för att lån skall återbetalas vilket gynnar investerare i P2Plån.

Bli din egen bank

Genom att investera i P2Plån så blir på du sätt och vis din egna bank. I takt med att du investerar mer, det vill säga lånar ut mer, så ökar din portfölj med lån. Tids nog, beroende på hur mycket och hur snabbt du väljer att investera ditt kapital, så kan du ha fått ihop en gedigen portfölj med lån.

Eftersom att privatpersonerna eller företagen lånar pengar av dig istället för av banken så får du avkastningen, det vill säga räntan samt amorteringen. Pengarna får du in på kontot på plattformen där du investerar i lånen.

Tack vare att räntorna oftast brukar vara stadiga så kan man bygga ihop en passiv inkomst som rullar på av sig självt rätt så enkelt. Det är kul att se den växa sakta men säkert och det påminner om att investera i utdelningsaktier.

En viktig sak som jag tycker att man skall tänka på när man investerar i P2Plån är att återinvestera avbetalningarna som man får in samtidigt som man månadssparar. På så sätt så nyttjar du ränta-på-ränta effekten och ditt investerade kapital växer snabbare och snabbare.

www.ihallandeinvest.se spacer

Är det tryggt att investera i P2PLån?

När man nämner investeringar i P2Plån för vissa så får man bara höra ”Trustbuddy!”. Trustbuddy var en oseriös aktör som misskötte sig och förlorade sina investerares pengar när investeringar i P2Plån var hyfsat nytt i Sverige. Det svärtade ned hela branschen men sedan dess så har det tack och lov kommit seriösa och pålitliga aktörer.

Risken finns ju dock alltid att låntagaren inte återbetalar lånet. Vad händer då? Givetvis finns en risk för kapitalförlust men vi har ju system som inkasso, kronofogden och liknande som arbetar hårt för att lån skall fullföljas.

Olika plattformar för investeringar har olika säkra lån och ofta olika riskklasser så att man vet vad man investerar i för slags lån. På så sätt kan man enkelt välja sin potentiella risk gentemot reward genom att välja lån inom specifika riskklasser.

Väljer man en stor och seriös aktör som varit med länge så tror jag att det är tryggt att investera i. Men väljer man en nyskapad plattform i Ryssland eller något liknande så kanske man inte är lika trygg. Vi har som tur är flera seriösa aktörer inom Sverige nuförtiden.spacer

Stor marknad

Marknaden för investeringar i P2P-lån är onekligen stor. Globalt sett så estimeras den av vissa till att 2018 ha varit värd 231.09 miljarder dollar. En stor industri som väntas bli allt större. Den väntas växa till att vara värd hela 820.80 miljarder dollar år 2025.

Det är en enorm ökning med andra ord och det finns gott om bolag och investerare som ser goda möjligheter att tjäna pengar där. Så det är inte konstigt att nya plattformar dyker upp och att fler och fler investerare väljer att placera sina pengar i P2Plån.

Samtidigt så ser vi ju just nu tydligt hur svajig börsen kan vara, även om man givetvis kan tjäna betydligt mer där än på P2Plån. Men att ha en del av portföljen i mera stadiga investeringar är inte helt fel, tror jag.

I takt med att marknaden växer mer och mer så lär konkurrensen öka mellan plattformarna. Det hoppas jag leder till betydligt bättre räntor för investerarna, bara inte marknaden blir mättad och svämmas över av låntagare och därmed tillgängliga lån.

spacer

Svenska plattformar med P2Plån

Om du är intresserad av att börja investera i P2Plån inom Sverige, vilket jag förespråkar eftersom att det är mycket enklare med skatten. Då finns det flera olika aktörer som du kan välja mellan. Du kan till exempel läsa mitt inlägg där jag jämfört olika plattformar för investeringar i P2Plån.

Den största plattformen inom Sverige är, rätta mig om jag har fel, Lendify. Alla plattformar har sina för- och nackdelar så det kan vara värt att lägga lite tid på att kika igenom utbud, funktionalitet och liknande.

Investera i P2Plån utomlands

Vill du bredda portföljen ännu mer så kan du investera i internationella P2Plån. Det går att investera i lån i alla möjliga slags länder. Den största aktören på den globala sidan är Mintos som nyligen nådde milstolpen 5 miljarder euro investera i olika lån genom deras plattform.

Två stora internationella aktörer inom P2Plån är Mintos och Bondora. Den förstnämnda är mycket större och har ett större utbud medan den senare är nischad mot högrisklån med väldigt hög ränta, avkastning.

www.ihallandeinvest.se spacer

Slutord

Om du har fått upp intresset för att investera i P2Plån så rekommenderar jag dig att börja läsa på om det hela för att bilda din egen uppfattning. Läs på om olika plattformar och se vad som finns. Här på bloggen finns det massor skrivet om just detta ämne och du kan lätt söka fram inläggen i sökrutan i högermenyn.

Kom ihåg att om du återinvesterar din avkastning samtidigt som du månadssparar så nyttjar du ränta-på-ränta effekten och får din portfölj att växa snabbare. Att diversifiera sin portfölj, sprida risken men även möjligheterna, är inte fel det heller.

Sakerna som jag tagit upp i det här inlägget är bara bråkdelar av allt som finns att lära om det och man bör verkligen läsa på för att förstå vad man investerar i, precis som med allting annat.

Vill du prata med andra som investerar i P2Plån så kan du till exempel kika in min grupp P2P-Lån Sverige på Facebook. Varmt välkommen och tack för att du läste inlägget!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Källor / Läs Mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.