Cannabisnyheter från amerikanska marknaden

I det här inlägget går jag igenom ett par av dagens cannabisnyheter från amerikanska marknaden. Läs om nyheter ifrån delstaterna Virginia, Kalifornien och om en nationell undersökning kring cannabis.

Då den kanadensiska marknaden går trögt just nu så blickar många ögonen mot grannlandet USA. Det finns många som förväntar sig att cannabis blir en stor fråga i årets val och att USA tids nog ska legalisera på federal nivå.

Förr eller senare så lär det ske då det är fler och fler delstater som tar steget att legalisera cannabis, antingen medicinskt eller för rekreationellt bruk. Tyvärr så lär det ta tid då byråkratin skall göra sitt.

Vi kikar in tre stycken cannabisnyheter från amerikanska marknaden.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Avgörande år för Kaliforniens marknad

Trots att delstaten har legaliserat cannabis så kämpar man hårt med att vinna över den illegala marknaden. Under 2019 så skedde cirka 75% av delstatens cannabisförsäljning på den svarta marknaden.

Det är inte hållbart i längden för fem öre utan den legala marknaden måste lyckas ta en större andel för att legaliseringen skall anses lyckad, anser jag.

Tillgången på legala produkter måste bli mycket bättre om man skall ha en chans att konkurrera ut den illegala marknaden. Priserna är säkerligen också en stor anledning till att många fortfarande väljer att handla på den svarta marknaden.

David Downs som arbetar på Leafly kommenterade nyheten genom att bland annat säga följande:

“We have a big problem in California with thousands of unlicensed stores, a relic of the medical marijuana era,” “By the end of the year, in 2019, Californians saw a much more systematic approach to going after the illicit market.”

Lyckas man inte vinna över större andelar av marknaden så lär det bli svårt för den legala marknaden att konkurrera mot den illegala.

Ett sätt som delstatens ansvariga har anammat för att försöka kväsa den olagliga marknaden är att börja slå ned mot fastighetsägare som hyr ut till illegala apotek eller cannabisaffärer.

Den åtgärden kan dock leda till att fler förflyttar sig till att sälja via nätet istället. En sak är säker och det är att situationen inte ser bra ut just nu.

Om 75% av kunderna väljer att handla illegalt istället för legalt så är det mycket som inte stämmer. Kalifornien tappar bland annat enorma skatteintäkter och potentiella jobb till den svarta marknaden.

Förhoppningsvis så kan man vända trenden och möta kundernas efterfrågan på den lagliga marknaden istället.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Virginias guvernör föreslår avkriminalisering

Ralph Northam heter delstatens guvernör som just nu håller på att föreslå en hel del reformer i delstaten. Bland annat så vill han avkriminalisera cannabis och sänka straffen för vissa brott.

Målet med reformerna är att förbättra rättsmaskinen och straffrätten. Att sluta arrestera invånare för brott mot lagar som i andra delstater inte ens är brott är en bra start anser jag.

När en delstat eller ett land slutar att jaga och bestraffa cannabisrökare så får man mer resurser och kapital över till att jaga våldsbrottslingar och tunga kriminella istället.

Ralph tror dock inte att delstaten är redo för en legalisering men han menar att en avkriminalisering är ett första steg i rätt riktning.

Förhoppningsvis så kan hans reformer leda till att man inom delstaten får upp ögonen för alla de positiva aspekter som en väl genomförd legalisering kan bringa.

Men det gäller att man gör det på ett smart och väl framarbetat sätt. Annars så riskerar man att hamna i sits likt den Kalifornien befinner sig i, där man har legaliserat men att kunderna ändå väljer illegala källor för produkterna.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Många amerikaner positiva till cannabis

Enligt en undersökning som Statista genomförde i USA i september 2019 så är en majoritet för en legalisering av cannabis på federal nivå.

Om så skulle ske så vore det väldigt stort och det skulle säkerligen spä på den domino-effekt som Kanada satt i rullning. Enligt undersökningen så är nästan 90% av de tillfrågade för en legalisering.

Här är resultatet från undersökningen som Statista gjort:

Givetvis så får man ta alla sådana här undersökningar med en nypa salt men resultatet är ändå imponerande. Knappt 10% av de tillfrågade tyckte att cannabis inte ska vara lagligt, varken medicinskt eller för rekreationellt bruk.

Det skulle inte förvåna mig ett dugg om cannabislegaliseringen blir en het fråga under det kommande valet i USA. Förhoppningsvis så lyfts frågan upp ordentligt och på ett seriöst sätt.

Har vi tur så ser vi en legalisering spikas och då vill man säkerligen vara investerad i amerikanska cannabisbolag. Kanadas marknad lär också påverkas positivt av en legalisering i USA, tror jag.

Framförallt så skulle det bli oerhört mycket enklare för bolag som är aktiva i Kanada redan nu att expandera in i USA och på så sätt nå ut till mångt fler möjliga kunder.

Vad som händer det återstår att se men sådana här undersökningar ger ett hum om vad som möjligtvis komma skall.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Källor / Läs Mer

Tack för att du läste ”Cannabisnyheter från amerikanska marknaden”!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.