Intressant MSO – Vad ska man köpa i USA?

I ett tidigare inlägg om cannabisen i USA så nämnde jag bolag som jag tycker att man borde köpa. MSO, stå för multi state operator och är alltså bolag aktiva i flera delstater. I detta inlägg lyfter jag en intressant MSO för att visa på deras styrkor.

Det är väldigt lätt att bli fascinerad av resultaten som Trulieve levererar i Florida just nu. Men hur hållbar är deras affärsplan egentligen? Att gå så hårt all-in i en enda delstat ger en bra start men i längden kan det bli svårt-

Om ett bolag som redan är aktivt i över 10 delstater skulle ge sig in i Florida så skulle man kunna prispressa och utmana ordentligt. Det är vanligt inom affärsvärlden att när man etablerar sig så tar man en del förluster.

På så sätt kan man få t.ex Trulieve att behöva sänka priser, i vissa fall till så pass låga nivåer att bolaget börjar förlora pengar. I en sådan kamp skulle Trulieve ha svårt att överleva.

Nu var det här endast ett exempel men min poäng är densamma, det är säkrare att investera i bolag som finns i fler delstater än en eller två.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Intressant MSO

Om vi istället kikar på Green Thmb Industries (Ticker: GTII) så tycker jag att det finns mer potential på lång sikt.

Varför tycker jag det? Jo svaret är rätt så enkelt: bolaget är redan aktiva i 12 delstater och bolaget grundades 2014. Man har alltså hunnit vara med ett tag redan.

Bolaget är aktiva inom USA och kan vara ett bra spel på deras legalisering redan nu eftersom att aktien handlas på TSX(Kanadas börs).

GTII går inte plus just nu, till skillnad från t.ex. Trulieve som visat positiva siffror i rapporterna vilket investerare är glada över i dessa tider för cannabismarknaden.

Däremot så trår jag att om Trulieve inte börjar expandera ut till fler delstater så kommer GTII att köra om tillslut.

Den här informationen kommer ifrån deras egen Investor Presentation och visar bolagets styrkor:

intressant mso GTII cannabis usa cannabisaktier aktier investera

 

Poängen med det här inlägget är inte att få dig att köpa GTII eller så, jag själv äger inga aktier i bolaget just nu.

Utan det som jag vill belysa och lyfta fram är att jag tror att det är betydligt säkrare, mer lukrativt, att investera i Multi State Operators istället för One State Operators.

När konkurrensen drar igång på riktigt så lär en MSO kunna utmana en OSO väldigt enkelt.

En annan sak att tänka på är riskspridning. Är ett bolag aktivt inom flera delstater och en delstat börjar ta dåliga beslut, ja då är det inte hela världen för att man kan flytta delar av organisationen till andra håll.

En Single State Operator hade däremot fått större problem och förmodligen så hade även deras kurs tagit mer stryk.

Liknande cases

Andra MSO-bolag som man kan läsa på om är till exempel:

  • Zenabis Global Inc
  • Ianthus Capital Holdings
  • Curaleaf

Så om du frågar mig vilka slags bolag man bör kika på i USA så är det MSOs som gäller. Jag hoppas att du hittar intressant bolag att läsa in dig i!

Läs mer om att investera i cannabis! Tack för att du läste!

2 thoughts on “Intressant MSO – Vad ska man köpa i USA?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.