Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Kanadas premiärminister Justin Trudeau uttalade sig om den kommande legaliseringen av cannabis. Det var inte långt efter att  ”The Council of the Federation” (COF) också släppte ett uttalande om legaliseringen som sätter press på regeringen. 

The Council of the Federation (COF) består av Kanadas motsvarighet till USA:s guvernörer och går under benämningen ”premiers”. Alla premiers möts två gånger om året och syftet är att ha en enad front när man jobbar med den federala regeringen.

Igår så möttes gruppen i Alberta och släppte samtidigt ett uttalande om legaliseringen. Gruppen ber bland annat den federala regeringen om hjälp med många olika saker som bättre vägar, delar av skatteintäkterna, utbildning för allmänheten och mer.

Inte bara det men man ska även tillsätta en grupp som ska undersöka hur legaliseringen kan genomföras på bästa möjliga sätt.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Alla premiers var där förutom John Horgan som är högsta hönset i British Columbia. Nästan alla premiers sade att det inte skulle vara några problem att legalisera cannabis första juli enligt regeringens plan.

Men Brian Pallister, premier för Manitoba, sade däremot att hans provins kan behöva mer tid på sig för att förbereda sig ordentligt. Rachel Notley, premier för Alberta, hade också tvivel om att det skulle kunna lösas i tid.

Deras tvivel bottnar i hur snabbt den federala regeringen kan lösa problem som finns enligt premiers. Möjligtvis ett sätt att pressa premiärministern på för att få ett bättre läge vid förhandlingsbordet?

I mina ögon så är det inte hela världen om en provins eller två behöver mer tid på sig så är det inte hela världen. Det är snarare en bra sak eftersom att man tar den tid som behövs för att göra det ordentligt. Skulle det genomföras dåligt så skulle det inte bara innebära problem för människorna i samhället utan även för företagen på marknaden.

Här är en del av deras skriftliga uttalande:

”The federal government has made a decision to legalize cannabis. Cannabis legalization is a complex issue that requires a focussed approach by provinces and territories.

To achieve better outcomes for Canadians as the provinces and territories plan for cannabis legalization, Premiers have established a Provincial-Territorial Working Group on Cannabis Legalization.

This Working Group will report by November 1, 2017 to Premiers and identify common considerations and best practices to cannabis legalization and regulation, guided by the objectives of reducing harm, protecting public safety, and reducing illicit activity.”
Du kan läsa hela deras uttalande och se det på video Här.

Så den första november ska rapporten vara klar vilket inte bör blandas ihop med att allmänheten får tillgång till den det datumet. När vi får veta mer runt den tiden så bör vi får svar på om den federala regeringen och alla premiers är överens eller inte.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Justin Trudeau uttalar sig om legaliseringen

I videon som du kan se själv här nedanför så säger Justin att legaliseringen går helt enligt plan. Det betyder att sommaren 2018 så blir cannabis lagligt i Kanada och marknaden blir ännu större.

Jag föreslår att du tar 50 sekunder och lyssnar på hans egna ord om legaliseringen. Han är väldigt bestämd med att legaliseringen ska ske i utsatt tid. Det är i sig ingen nyhet eftersom att det här har varit planen hela tiden men samtidigt så är det skönt att höra att saker och ting går enligt plan.

Det är värt att poängtera att medicinsk cannabis redan är lagligt i Kanada men nu ska även rekreationellt bruk bli legaliserat. För tillfället så är produktionen av cannabis inte redo att möta efterfrågan som förväntas.

Forbes skriver bland annat att:

”In order to meet the low end of the estimates for the adult-use market, Canada would have to produce over 600,000 kg of cannabis a year. This is a significant increase over current levels and has sparked a rush to build new grow facilities.”

”Deloitte estimates the market has a base retail value between $4.9 billion-$8.7 billion, which would rival the size of the Canadian spirits market, which is $5 billion. Vivien Azer of Cowen & Co. said in a recent report, “When you consider ancillaries such as growers, testing labs, security, etc., the economic impact could range from $12.7 to $22.6 billion. Of note, these numbers do not include the impact of tourism, business taxes, licensing fees and paraphernalia sales, which could drive the economic impact higher.””

Det är alltså ingen liten marknad det handlar om. Många företag är även aktiva i Europa som också har sett en hel del framsteg för den gröna revolutionen.

Uttalandet från Justin är inget märkvärdigt i sig men ändå det är likväl en påminnelse och försäkran om att allting går enligt plan.

Sakta men säkert

Om allting går enligt plan så är det mindre än ett år kvar tills vi ser en legalisering. Det känns som öppet mål att köpa in sig i bolagen redan nu, åtminstone om man har förtroende för regeringens förmåga att genomföra legaliseringen.

Kom ihåg att en legalisering inte på något sätt betyder att företagen i sig kommer att klara sig bra. Det ska bli intressant att se hur det hela artar sig.

Läs fler inlägg om att investera i cannabis nedanför eller genom att klicka Här.


Källor

1 thoughts on “Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.