EU vill reglera kryptovalutor mer än tidigare

Idag så godkände en europeisk kommission officiellt ett nytt slags digital finanspaket. Det är historiskt i sig eftersom att paketet riktar in sig mot just kryptovalutor. EU vill reglera kryptovalutor men framförallt just stablecoins betydligt strängare än tidigare.

Man säger sig ha röstat igenom det så kallade digitala finansiella paketet för att klargöra med tydligare lagar och regelverk kring kryptovalutor. Kritiker däremot hävdar att man endast är ute efter att reglera och lamslå kryptomarknaden.

En stor förändring vore att för att handla med större stablecoins, ett stablecoin är en kryptovaluta knuten till värdet på en annan valuta eller tillgång, så måste man genomgå en full KYC-registrering.

Det skulle i sin tur betyda att anonym handel med sådana coins inte längre skulle vara möjligt. Detta eftersom att en kryptobörs skulle behöva kunna bevisa exakt vem som har sålt, skickat eller köpt vad och när.

Att EU vill reglera kryptovalutor är inget nytt i sig. Men nu så tar man verkligen konkreta steg mot att göra just det. Kommissionen skrev bland annat följande som motivering till att man godkände det finansiella paketet:

“By making rules safer and more digital friendly for consumers, the Commission aims to boost responsible innovation in the EU’s financial sector, especially for highly innovative digital start-ups,”

Frågan som jag ställer mig är dock om man verkligen vill göra det säkrare för användarna? Eller vill man göra det svårare för personer som utvecklar kryptovalutor?

Paketet som godkändes i EU kommissionen idag har en bit kvar på den byråkratiska resan. Det måste ta sig igenom både EUs parlament och Europeiska rådet innan det träder i kraft.

Men även om det har en bra bit kvar så är det en klar fingervisning om vad som komma skall.

Minimining

Kryptovalutor är ju ett väldigt brett begrepp som omfattar väldigt mycket. Jag såg till exempel inte att paketet tog upp någonting om krypto-mining.

Samtidigt så måste man ju börja någonstans och det här paketet är åtminstone just det, en start, eller ett slut snarare?

Givetvis så kan det mycket väl komma tillägg och ändringar längre fram där det tas upp mer.

Mining kan man däremot läsa om på sidan Minimining, som skriver om det mesta som har med kryptovalutor att göra. Bland annat kan du där också läsa om att tjäna in ränta på dina Bitcoin med Celsius.

spacer kryptovaluta

EU vill reglera kryptovalutor

Igår så meddelade även EU kommissionen att man ämnar starta upp en ny digital plattform. Där ska man utveckla och överse hur man skall kunna sköta reglering av kryptovalutor.

Sambandet går under namnet European Blockchain Partnership (EBP) och innefattar 30 olika länder. Den digitala plattformen för utevecklingen väntas lanseras år 2022.

Målet med allt detta är dock inte endast att reglera och försvåra. Det handlar även om att man vill se vad det finns för möjligheter att använda just blockchain-tekniken inom EU.

Just den delen tycker jag låter betydligt bättre än den stränga övervakningen för personer som äger kryptovalutor. Det ska bli intressant att se vad deras projekt kan leda till för nya tjänster och lösningar byggda på tekniken.

I förslaget, som man kan läsa Här, så står det bland annat att:

”This proposal is part of the Digital Finance package, a package of measures to further enable and support the potential of digital finance in terms of innovation and competition while mitigating the risks. It is in line with the Commission priorities to make Europe fit for the digital age and to build a future-ready economy that works for the people.”

Jag är som sagt tveksam till om man faktiskt är så välvilliga som det låter. Detta eftersom att man verkligen går ut hårt med att vilja reglera just ägandet av kryptovalutorna. Men det återstår att se hur det hela artar sig.

Källor: cointelegraph.com & cointelegraph.com

Tack för att du läste inlägget!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.