Disney köper in sig i EpicGames

Disney satsar stort på spel och investerar motsvarande cirka 16 miljarder kronor i EpicGames. En spelutvecklare och plattform, som bland annat tagit fram populära Fortnite.

Spelplattformen EpicGames, vars gratisspel jag tidigare skrivit om, har alltså fått en stor investerare i form av Disney.

Cnbc skriver om vad som VD:n Iger säger är Disneys största steg in på spelmarknaden någonsin hittills. En marknad som gick väldigt bra under Covid men som sedan dess blivit allt tuffare.

Det har varit glest med stora succésläpp men nyligen så släpptes spelet Palworld som snabbt blivit en storsäljare. Tyvärr för bolagen i denna affär så har varken eller något med det spelets utveckling att göra.

spacer

Fördjupar samarbetet

Investeringen kan ses som att bolagen fördjupar sitt samarbete med varandra. Tidigare har man till exempel samarbetet genom att implementera karaktärer som Disney äger i Fortnite-spelen.

Där har man till exempel sett Tron, superhjältar från Marvel, karaktärer från Star Wars och liknande.

Oklart hur stor del man köpt

EpicGames är ett privatägt bolag utanför börsen så vi vet inte hur stor del som Disney köpt. Men 2022 så värderades EpicGames till 32 billion dollars.

Disneys investering på 1.5 billion dollars, cirka 17 miljarder kronor, bör därför inte ge en allt för stor del av bolaget.

EpicGames VD Tim Sweeney sade bland annat följande om affären:

“Disney was one of the first companies to believe in the potential of bringing their worlds together with ours in Fortnite, and they use Unreal Engine across their portfolio,”

“Now we’re collaborating on something entirely new to build a persistent, open and interoperable ecosystem that will bring together the Disney and Fortnite communities.”

spacer

Blir intressant att följa

Det ska bli kul att se vad bolagen kan åstadkomma tillsammans. Med tanke på hur många IP:s som Disney äger så finns det oerhört mycket att arbeta med.

Dels så kommer man ju kunna ta fram nya spel men som man visat med Fortnite så går det att krydda befintliga spel enkelt genom att lägga till karaktärer från Disneys enorma bibliotek.

För Disneys del så är det en smart riskspridning, när streamingen går sämre så kanske spelsektorn kan rädda upp det?

Är man smarta så fokuserar man på att göra bra spel som folk gillar. Väljer man istället att fortsätta pusha en woke-agenda, ja då lär det inte bli bra. Get woke, go broke och så vidare.

Hur det går med satsningen återstår helt enkelt att se.