Hur Jag Väljer Utdelningsaktier

Det är väldigt roligt att se så många investerare tänka långsiktigt. Att bygga en pengamaskin i form av en portfölj med utdelningsaktier kan vara riktigt bra och lukrativt. Håller man sig till sin plan och gör någorlunda god research så kan man verkligen göra bra affärer. Men vad ska man egentligen kika på när man väljer utdelningsaktier till sin portfölj?

Så att du vet: Länkarna i inlägget är affiliatelänkar.

Det första, men inte enda, som jag tittar på är historiken. Då är det viktigaste för mig om bolaget kontinuerligt har höjt utdelningarna eller inte. Bolag som höjt utdelningen flera år i rad ser jag som potentiella köp.

Jag köper till exempel hellre ett bolag som höjer utdelningen varje år istället för att köpa ett bolag som har hög direktavkastning men som inte höjer utdelningen lika ofta.

Det finns givetvis också undantag till det, Latour till exempel har sänkt utdelningen två gånger. Bägge vid finanskriser, 1992 och 2009.

Historiken är inte allt man ska titta på när man väljer utdelningsaktier, inte direktavkastningen heller. Det är viktigt att köpa ett bolag som växer och som fortsätter att leverera.

H&M är ett bra exempel på ett bolag med god historik men som just nu ser skakigt ut. Klarar man att styra upp skutan så kan det ju vara fina nivåer att ha kommit in på men risken jämfört med andra bolag är tämligen hög just nu.

www.ihallandeinvest.se spacer

Jag är inte heller särskilt förtjust i bolag som kör med bonusutdelningar, det tyder delvis på att utvecklingen stagnerar eller att man inte vet vad man ska göra med pengarna. Det är ofta, tycker jag, mer negativt än positivt i det långa loppet.

Jag siktar helst in mig på bolag med minst 3-6% direktavkastning och som höjt sin utdelning, i stort sett, varje år åtminstone 10-15 år tillbaka i tiden. Har bolaget en högre direktavkastning så är det svårt att bibehålla den under flera år.

Bland det bästa med att bygga en stabil utdelningsportfölj är att man inte behöver tajma marknaden lika väl som en trader. Mitt råd är att behålla aktierna väldigt länge, minst 10 år för att maximera vinsten.

Se även till att sprida riskerna mellan olika marknader och sektorer. Har du en utdelningsportfölj med bara bankaktier så är du ju väldigt utsatt vid bankkriser, samma sak gäller fastigheter och så vidare.

En salig blandning är det bästa receptet på framgång inom utdelningsaktier. Investmentbolag som InvestorLatour m.fl. är bra köp tycker jag då man får en god riskspridning.

Köp inte heller in dig för allting på en gång när börsen står som högst utan snitta in dig med ett par eller flera köp. Se även till att månadsspara och håll dig till din plan. Det kan gå lite sakta i början men det kommer att gå bättre och bättre med tiden.

Så för att summera det hela, när man kikar på utdelningsaktier så kan det vara bra att :

 • Sprida riskerna i flera olika marknader
 • Inte stirra sig blind på direktavkastningen
 • Köpa bolag som har god utdelningshistorik (höjt årligen, med få undantag, i flera år)
 • Köpa bolag som fortfarande växer
 • Köpa bolag inom sektorer som är stabila

Vad kikar du på när du väljer utdelningsaktier? Tipsa gärna och gilla gärna inlägget!

13 thoughts on “Hur Jag Väljer Utdelningsaktier

 • Tack för den här artikeln. Det var nyttig läsning för mig som är nybörjare på området. Men jag behöver mer tid på mig att studera olika marknader. En som jag är säker på är cannabisläkemedel. Sedan funderar jag på skog också. Har tidigare inte vetat riktigt hur jag ska bedöma och bestämma vad jag ska välja. Nu vet jag lite bättre. Just nu känns det som att jag måste chansa lite på den marknad jag tror mest på: Cannabis.
  Mvh. Seija

  • Hej Seija! Så roligt att inlägget kom till användning. Jag tror, som du vet, också starkt på cannabismarknaden men där är vi nog tyvärr långt ifrån att se några bolag börja med utdelningar ännu. Skog däremot kan du börja kika på som en sektor att satsa på vid sidan om eller efter cannabismarknaden.
   Med vänlig hälsning,
   Stefan

 • Börja med en liten del att investera i cannabis aktier, det är ju dålig historik på dessa. Skapa en portfölj med månads utdelare och stabila utdelare och som sagt krydda med cannabis aktier!

  • Hej Mattias, hur menar du med dålig historik? Marknaden har ju verkligen rusat det senaste året. Men jag håller med dig om att man inte ska lägga alla ägg i samma korg.
   Med vänlig hälsning,
   Stefan

  • Hej, Sami!
   Jag tittar på deras kvartalsrapporter för att se om omsättning, vinst etc. ökar eller minskar. Samtidigt så är det viktigt att kolla på hur förlusterna ökar eller minskar från kvartal till kvartal. Det skiljer sig från bolag till bolag, men minst en gång om året.
   Med vänlig hälsning,
   Stefan

 • Hej Stefan. Tack för svar. Jag ska studera cannabisläkemedel nån vecka till innan jag bestämmer vad jag ska satsa på. Jag måste också forska i vad det finns för olika marknader.
  Mvh: Seija

  • Hej Seija! Det låter som en väldigt bra idé. Ju mer du läser desto bättre hävstång har du mot börsen, övriga investerare, i form av kunskap. Kör kårt!
   Med vänlig hälsning,
   Stefan

 • Hej Stefan och tack för ett bra inlägg som säkert kan vara många till hjälps när det ska byggas portfölj.

  Jag skulle vilja komplettera med att man även bör kolla in både utdelningsandel och utdelningstillväxt, då dessa nyckeltal kan vara avgörande när det gäller att hitta de riktigt fina utdelningsaktierna.

  Trevlig helg,
  Prepper

  • Hej, Prepper! Tusen tack för dina fina ord och tack för att du kompletterar. Du har helt rätt i att det är viktiga nyckeltal att kika in! Tack och ha en trevlig helg!
   Med vänlig hälsning,
   Stefan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.