Månadsutdelare med god historik

Nästa bolag som jag funderar över att investera i via GratisPortföljen är Exchange Income Corp (EIF). EIF förvaltar och förvärvar bolag inom kanadensiska flygindustrin och delar ut månadsvis. Inte bara det utan man har även höjt utdelningarna flera år på raken.

Det här är inte en köprek utan bara mina egna tankar och jag äger inte aktier i bolaget just nu.

GratisPortföljen är mitt projekt där jag investerar pengar jag får in via cashbacks. Läs mer om GratisPortföljen eller om Cashback.

Exchange Income Corp

I GratisPortföljen så investerar jag endast i månadsutdelare och Exchange Income Corp är bland annat därför ett bolag som jag länge har haft ögonen på.

Deras fina utdelningshistorik tilltalar mig och bolaget gick starkt framåt på börsen under 2019.

Faktum är att man har höjt utdelningen 13 gånger på 15 år med cirka 5% per år! Det tyder på att man genererar fina kassaflöden och tillväxt:

https://www.exchangeincomecorp.ca/

Bolaget genomförde sin IPO år 2004 i Kanada och var då värderade till 7.6 miljoner kanadensiska dollar. I dagsläget så är bolaget värderat till över 1.5 miljarder kanadensiska dollar.

Ledningen verkar onekligen ha koll på läget eftersom att man lyckas höja utdelningen år efter år samtidigt som bolaget växer sig större och större.

Deras affärsidé går ut på att ha en diversifierad portfölj med förvärv inom flyg- och rymdindustrin och man har spritt risken på många håll och kanter.

På bilden nedanför från deras bolagspresentation så kan man se hur diversifieringen är uppbyggd:

https://www.exchangeincomecorp.ca/

Tyvärr så är jag extremt dåligt insatt i flygindustrin och det blir därför svårt för mig som novis att säga bu eller bä om upplägget. Dock så talar bolagets historik för att man vet vad man gör och att tillvägagångssättet fungerar bra.

En förutsättning för att EIF skall förvärva ett bolag är att det bolaget har haft och fortfarande har ett stabilt kassaflöde, starka möjligheter för fortsatt tillväxt och en stabil ledningsgrupp med fokus på tillväxt.

Ser intressant ut

Utdelningshistoriken tilltalar mig som sagt men jag skall läsa på mer om bolaget innan jag bestämmer mig för att investera eller inte. Just nu så lutar det dock tungt åt att bli nästa innehav i GratisPortföljen.

Ledningens inställning till förvärven och hur man sköter ett bolag som består av många olika dotterbolag är också en intressant aspekt, tycker jag.

Man värdesätter dotterbolagsledningar som klarar sig bra själva och decentralisering i företaget. Det betyder att när man förvärvar ett bolag så går man inte och pillar för mycket och stör balansen.

Utan man låter bolagen fortsätta göra det som görs rätt samtidigt som man använder sin erfarenhet och sitt kunnande till att förbättra det som inte går lika bra.

Jag skall fortsätta att samla information om bolaget och det vore även intressant att höra vad andra tycker om det. På Avanza har bolaget endast 472 ägare vilket förvånade mig något.

I och för sig så är det lätt att förstå att bolagets verksamhet är svår att greppa och att bedöma, det är den även för mig. Men deras goda historik talar starkt och om man lyckas fortsätta detta vinnande koncept så borde man ha goda framtidsutsikter.

Vad tycker du om EIF? Kommentera gärna och berätta.

Källor / Läs Mer

Tack för att du läste inlägget!

1 thoughts on “Månadsutdelare med god historik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.