Tips till nybörjare med Utdelningsaktier

Du har alltså bestämt dig för att börja investera i Utdelningsaktier? Är tanken att bygga en långvarig pengamaskin att leva på eller vill du mest dryga ut din inkomst? Oavsett vad så tycker jag att du har gjort ett bra val. Ingen kan allt från början så här är tips till nybörjare med Utdelningsaktier.

Det finns en del olika saker att tänka på när man handlar med utdelningsaktier. I det här inlägget så tänkte jag gå igenom en del begrepp samt lista en del tips till nybörjare med utdelningsaktier. Allt för att du ska kunna komma igång så lätt som möjligt med att bygga din pengamaskin.

Frågor som besvaras i inlägget:

  • Var kan man handla utdelningsaktier?
  • Vad är en utdelningsaktie?
  • Vad är direktavkastning?
  • Hur tar man del av en aktieutdelning?
  • Tips till nybörjare med Utdelningsaktier?

Var kan man handla utdelningsaktier?

Hos nästan varje bank eller större handelsdepå för värdepapper. Jag föredrar samt använder personligen Avanza och NordNet för min aktiehandel. Det kostar inget att bli medlem och man har inga löpande avgifter förutom skatten.

www.ihallandeinvest.se spacer

Vad är en utdelningsaktie?

En utdelningsaktie är en aktie i ett bolag som ger aktieutdelningar. Kort och gott så kan man säga att en aktieutdelning är en utbetalning av kapital, eller tillgångar, från ett aktiebolag till aktieägarna.

Ett bolag kan alltså istället för att investera eller skatta bort pengar ge en aktieutdelning till aktieägarna. Säg att du äger 10 aktier i bolaget X. Bolag X bestämmer sig för att ge en utdelning på 5 kr per aktie. Då får du 10 gånger 5 kr tillbaka in på ditt konto.

Vad är direktavkastning?

Direktavkastning är ett sätt att mäta hur mycket av en akties nuvarande kurs som man får tillbaka vid nästa aktieutdelning. Det vill säga om bolag X kostar 100 kr per aktie och ger 10 kr i aktieutdelning så är direktavkastningen 10%.

Det viktigaste att tänka på när man handlar med utdelningsaktier är enligt mig att man skall återinvestera sin aktieutdelning.

Hur tar man del av en aktieutdelning?

Om aktiebolaget inte är ett avstämningsbolag så behöver du som aktieägare äga aktien senast den dag som bolagsstämman beslutar om att en aktieutdelning skall genomföras.

Om aktiebolaget är ett avstämningsbolag så är det enda du behöver göra för att ta del av en aktieutdelning att äga aktien dagen innan avstämningsdagen.

Det brukar stå klart och tydligt hos Avanza och NordNet när man senast behöver äga aktien för att ta del av den kommande utdelningen.

www.ihallandeinvest.se spacer

Tips till nybörjare med Utdelningsaktier

Det finns många tips som jag skulle vilja ge till någon som är ny inom ämnet utdelningsaktier. För att det inte ska bli för mycket information på en och samma gång så tänker jag dock korta ned listan med tips en del. Jag hoppas att dessa tips kommer väl till hands för dig och din aktieportfölj.

Återinvestera dina utdelningar

Det här är A och O med en utdelningsportfölj enligt mig. Återinvestera dina aktieutdelningar! Dina utdelningsaktier som du har på kontot kommer automatiskt att få ta del av utdelningarna och pengarna skickas in på ditt konto redo att handlas för eller att tas ut.

Då har du ett val. Ta ut pengarna eller köp fler aktier. Om jag fick råda dig så skulle jag tipsa om att köpa fler aktier. Ränta-på-ränta effekten var enligt Einstein jordens åttonde underverk. Det kallas också för snöbollseffekten, du kan läsa mer om det Genom att klicka här.

Lägg inte alla ägg i samma korg

Det här gäller i stort sett för alla investeringar men det är likväl viktigt att påminna om. Lägg inte alla ägg i en och samma korg. Sprid ut dina risker genom att investera i olika bolag inom olika sektorer och helst också i olika länder. På så sätt så sprider du dina risker samt dina möjligheter.

Om du till exempel endast investerar i aktier från ett enda land och det landets ekonomi går åt helskotta så är du i långt värre i farozonen än jämfört med om du hade spritt ut dina investeringar.

www.ihallandeinvest.se spacer

Kunskap är makt

Läs, läs och läs. Läs innan du väljer att investera i ett bolag. Läs inte endast vad andra säger utan gör dig själv en tjänst och läs in dig i bolagets rapporter och siffror. Förstår du inte vad allt betyder så fråga någon som vet, det är oerhört viktigt att lära sig att kunna tyda siffrorna.

Att köpa en aktie man inte läst in sig på är helt klart att köpa grisen i säcken. Stå emot suget att slänga dig in i en ny investering bara för att tjugo pers på Facebook säger att det är köpläge. Läs först, köp sen.

Investera långsiktigt

Jag brukar säga att tiden är din hävstång mot börsen. Har du tålamod och gör din efterforskning ordentligt så bör du ha goda odds att få till en god avkastning. Att bygga upp en portfölj genom månadssparande och återinvesterande av utdelningar kan ta sin lilla tid, men det är värt det.

Köper man stabila bolag och har 5-15+ år att äga dessa bolag så har man alla möjligheter på sin sida.

Investera månadsvis

Investera varje månad utöver personligt sparande i ett buffertkonto. På så sätt så ökar du hela tiden på storleken av din portfölj samtidigt som du ökar på summan av kommande utdelningar. 2000 kr i månaden blir ändå 24 000 kr per år. Investera det du kan, man måste inte investera flera tusen varje månad för att det tillslut ska ge effekt.

Bygg upp din portfölj sakta och säkert med en långsiktig investeringshorisont(hur länge du tänker investera) samtidigt som du återinvesterar dina aktieutdelningar.

spacer

Ha inte pengar på börsen som du behöver använda snart

Jag får ofta frågor i stil med ”jag ska köpa hus om 6 månader, vad skall jag investera i fram tills dess för att få avkastning?”. Mitt svar är: Inget. Ha pengarna på banken för det finns inga garantier på börsen. Är pengarna öronmärkta och viktiga så investera inte pengarna.

Har du däremot flera år på dig så ser jag inte samma problematik men börsen äro lika outgrundlig som guds vägar, så riskera inte kapital som du Vet att du kommer att behöva inom en snar framtid.

Investera aldrig mer än vad du har råd att förlora

Den här punkten påminner en del om den förra. Investera aldrig pengar som du inte har råd att förlora. Aldrig. Har du fått in pengar som måste gå till hyran? Riskera inte pengarna! Man kan säga att det här faller under sunt förnuft men är man nybörjare på börsen så är det lätt att göra misstag.

Ha is i magen

Ha inte för bråttom när du investerar på börsen. Saker och ting kan ta tid. Det bästa som finns är att ha rätt när marknaden har fel, men stressa inte ur medan du väntar på att marknaden skall inse det som du har insett. Har du gjort din hemläxa ordentligt och köpt ett bolag som du är säker på?

Sälj då inte bara för att kursen börjar dala, oftast så blir det så att man säljer på botten för att sedan sen se kursen göra rekyl uppåt. Av samma anledning så köp inte ett bolag bara för att kursen går upp en del när du bevakar den. Akta dig för FOMO(Fear of missing out) som får dig att agera irrationellt.

www.ihallandeinvest.se spacer

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning

Du kanske har hört det här uttrycket förut? Det är ett väldigt klokt uttryck som förmedlar att bara för att en aktie har gått bra tidigare så behöver den inte fortsätta göra det. När jag själv letar stabila utdelningsaktier så letar jag efter bolag som historiskt har presterat bra, men det är bara första delen av sökandet.

Den andra delen av sökandet blir att titta väldigt noga på Hur går det idag? Finns det möjlighet för tillväxt? Ökar intäkterna eller förlusterna? Har ledningen bytts ut? Det finns massor med saker att kika på, men det viktigaste är att ta med sig att inte lita blint på historian utan att även kolla hur bolaget presterar i nutid.

Börja smått

Börja smått! Släng inte in tiotusentals med kronor på börsen att handla för så fort du börjar. Börja smått istället, lär dig hur allting fungerar innan du börjar investera tungt. Allting som du kan läsa dig till och lära dig genom att börja smått är pengar som du slipper förlora i dyra läxor senare.

Sätt upp mål

Det är oerhört bra att sätta upp mål och delmål för sitt investerande. Vad förväntar du dig av en specifik aktie? När ska du sälja den för att minimera eventuella förluster? När är det dags att sälja den för att ta hem eventuell vinst? Det blir mycket enklare att handla med aktier om man redan innan har en färdig plan. Visst, planen kan för all del ändras under tidens gång men det får man ta då.

Spacer

Slutord

Börja med att öppna konton hos Avanza och NordNet, kika in vilken du föredrar och börja lära dig den sidan.

Börja samtidigt att läsa bloggar, lyssna på pods, läsa diskussioner på Facebook etc. för att börja suga åt din kunskapen du behöver för att lyckas på börsen. Lycka till och kör hårt!

Jag hoppas innerligen att detta inlägg kan underlätta och hjälpa nya investerare. Har du några tips till nybörjare med Utdelningsaktier? Kommentera då gärna och berätta, så att fler kan ta del av din kunskap.

Du får hemskt gärna dela och/eller gilla inlägget om du tyckte om det! Det skulle betyda mycket för mig!


Läs mitt inlägg: Hur blir man rik?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.