Utdelning Månadsvis: Exchange Income Corp

För den som vill ha utdelning varje månad så finns det olika sätt att gå tillväga på. Antingen så bygger man en bombmatta bestående av olika aktier som gemensamt ger utdelning varje månad, eller så köper man aktier som delar ut varje månad. I det här inlägget kikar vi in Exchange Income Corp som delar ut månadsvis.

I fjorton år har man höjt utdelningen varje år förutom ett. I snitt så har utdelningen växt med 5% per år i 15 år. Direktavkastningen ligger på cirka 6%. Bolaget verkar med andra ord göra någonting rätt och hållbart, förhoppningsvis så håller det i sig.

För att vara ett kanadensiskt bolag så är Exchange Income Corp(EIC) rätt så unika eftersom att man förvärvar bolag inom flyg och tillverkning. Lägger man då även till att bolaget delar ut månadsvis så finns det inte många andra att jämföra med.

Jag äger personligen inga aktier i bolaget i skrivande stund men jag har funderat på att köpa in mig om kursen skulle dala lite till.

Exchange Income Corp Verksamhet

2004 genomförde man sin IPO på Toronto Exchange, TSX, som är Kanadas största börs. Vid den tiden så var marknadsvärdet runt 7.5 miljoner kanadensiska dollar(CAD). Sedan dess så har man växt till sig en aning, eller en hel del. Med ett marknadsvärde på över 1 miljard CAD så har investerare gjort en riktigt bra affär om man varit med sedan början.

EIC investerar alltså i flygindustrin och inom industrin för tillverkning. Fokusen ligger helt klart på flygindustrin men det är en bra blandning av industrier då de kan arbeta med varandra. Bolaget, eller snarare koncernen, består av 13 dotterbolag.

Man investerar i mångt och mycket, den här bilden ifrån deras presentation för investerare så kan man se att de arbetar med följande:

Affärsmodellen byggs runt att dela ut kapital till aktieägarna tack vare välplanerade och utförda investeringar och förvärv. Långsiktig tillväxt är grundstenen för att det hela skall fungera som tänkt. Sedan noteringen 2004 har man gjort 23 stycken förvärv, i snitt över ett per år.

Även om bolaget själva gärna kallar det för en diversifierad portfölj så är det trots allt närmare 83% av deras intäkter som kommer från flygindustrin. Tillverkningen uppgör endast 17% av deras inkomster. Trots det så har man ändå diversifierat sig inom flygindustrin med flera olika slags projekt och investeringar.

Förvärven görs inte hur som helst eller bara för sakens skull utan bolagen granskas noga. Fokusen ligger på bolag med långvariga intäkter, tillväxt och pengaflöden samt en stark och driven ledning.

spacer

Tillväxt & Utdelning

Bolaget går som tåget, eller flyget, just nu tack vare flera fina förvärv som gjorts tidigare. Siffrorna för 2018 talade sitt tydliga språk då bolaget visade upp väldigt starka siffror. Inkomsterna från deras investeringar inom tillverkning ökade med 56%, vinsten för bolaget ökade med 14% per aktie till 2.94$.

Det här är en av anledningarna till att jag själv funderar på att köpa aktier i bolaget. Tillväxten ser riktigt fin ut och håller man detta uppe så kommer såväl tillväxt som utdelning att vara säkrade.

Inte nöjer man sig med det heller utan man satsar hårt på expansion. För deras bolag Quest så kommer man att mer än dubbla kapaciteten med en ny fabrik i Texas. Quest har en backlog på 350 miljoner CAD som behövs betas av.

Fortsätter man i samma takt så kommer framtiden förmodligen att se riktigt bra ut för bolaget såväl som för aktieägare. Kan man fortsätta växa och fortsätta att öka utdelningen så blir många glada.

Utdelningen har ökat 13 gånger under 14 år. Undantaget var under finanskrisen då man valde att inte höja, men man behövde heller inte sänka, utdelningen.

Ledningen är nöjda med utdelningstillväxten och tänker inte minska den. Går allting enligt plan så lär den fortsätta öka med 5% varje år.

spacer

Slutord

Imponerande tillväxt och en fin historia av aktieutdelningar gör att bolaget definitivt har fångat mitt intresse. Det här känns som ett bolag som man kan äga länge.

Ledningen verkar kompetent och de senaste fjorton åren ser det ut som att man har byggt upp ett riktigt starkt bolag med god potential. Lyckas ledningen fortsätta att driva bolaget lika stabilt så har man alla möjligheter i världen.

Vill man köpa bolag som delar ut varje månad så bör man ta och kika in Exchange Income Corp. Ha dock alltid i åtanke att historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning och se till att läsa in dig ordentligt i varje aktie du funderar på att handla med.

Se även: Lista med 41 aktier som delar ut månadsvis och gruppen Utdelningsaktier på Facebook


Annons

Beställ vin hem till dörren!

3 thoughts on “Utdelning Månadsvis: Exchange Income Corp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.