Veckorapport 32 2022 – GratisPortföljen All Time High

Veckorapport 32 2022 blir en riktigt härlig rapport. Investmentbolagen har återhämtat sig en aning. Fondportföljen har inte vikt ned sig. Men framförallt så har GratisPortföljen återigen tagit en ny all time high! Väldigt glädjande var det också att se SBB återhämta sig rejält under veckans gång.

Kritiserade, attackerade och smutskastade SBB ser ut att vara på rätt väg igen. Bolaget har fallit enormt sedan årets början. Det har attackerats av såväl blankare som av diverse skribenter på mindre läsvärda finanstidningar.

Tonerna på sociala media har varit hårda och VD Ilija Batljan har fått ta mycket skit. Men veckan som varit verkar visa på att bolaget kommer resa sig som fågel Fenix ur askan. Med det sagt så ska man så klart inte dra för många och stora slutsatser riktigt ännu.

Bolagets kurs har återigen kämpat sig upp över 20 kr och det blir nu riktigt spännande att se vad blankarna gör. Cirka 14.8 procent av bolagets aktier är i skrivande stund blankade. Det är en hel del, runt 200 miljoner aktier som ska köpas tillbaka.

Att blankarna ska göra det samtidigt som kursen återhämtar sig kan ge väldigt fina rörelser uppåt. Men som sagt, det återstår att se hur det går framöver. Förhoppningsvis så kommer blankarna få köpa tillbaka sina aktier väldigt dyrt.

Här nedanför ser du veckografen för SBB:s aktiekurs som avslutade väldigt starkt. Undrar hur nästa vecka kommer att se ut om blankarna får bråttom att ta sig ur?

Att blankarna ska göra det samtidigt som kursen återhämtar sig kan ge väldigt fina rörelser uppåt. Men som sagt, det återstår att se hur det går framöver.

Investmentbolagsportföljen

Den här portföljen som är min nyaste portföljen har gått upp lite under veckan. Portföljen består av tre stycken investmentbolag vilket kanske kan tyckas vara lite. Men när man tänker på alla underliggande bolag som dessa tre äger så är riskspridningen ändå riktigt bra.

Portföljen ligger inte på sin högstanivå men den ser ut att kunna vara på väg åt det hållet. Kanske redan tills nästa veckorapport?

Portföljen ligger inte på sin högstanivå men den ser ut att kunna vara på väg dit. Kanske redan tills nästa veckorapport?

Av de tre bolagen i portföljen så är det fortsatt Bure Equity som har gått bäst. I dagsläget så investerar jag 1500 kr månatligen i portföljen. Men jag måste erkänna att jag är sugen på att öka på det beloppet. Investmentbolagen har riktigt fin historisk avkastning och verkar göra många saker helt rätt.

Investmentbolagsportföljen

Det är väldigt tacksamt att investera i investmentbolag. Man gör ett eller ett fåtal köp, får genast en fin riskspridning och duktiga förvaltare som tar hand om ens kapital. Plus att man sparar in på courtage genom att inte behöva köpa alla underliggande bolagen var för sig.

För en som är ny till börsen så skulle jag absolut varmt rekommendera att börja med investmentbolag. Enklare kan det knappast bli att investera. Har man bara tiden på sin sida så kommer det förmodligen bli ett lukrativt beslut i längden.

Fondportföljen Veckorapport 32

Fonderna har inte gjort särskilt mycket alls under veckans gång. Med tanke på hur portföljen har utvecklats sedan start så är det en vinst i sig att den inte har fortsatt att minska i värde. Med lite tur så kanske investerarnas sentiment världen över har vänt till att ta mer risk igen.

Personligen så upplever jag dock att uppgångarna vi sett på senare tid kanske inte är alltför hållbara. Men det påverkar egentligen inte mig så mycket eftersom att jag fortsätter investera oavsett.

Månad efter månad, år efter år, pengarna ska in på börsen och på sparkontona. Så här ser portföljens graf ut sedan start:

Fondportföljen Veckorapport 32

Jag har alla mina fondplaceringar hos Savr eftersom att jag där får en väldigt fin rabatt på avgifterna. Det får du också för den delen. Läs mer om det här: Savr vs Avanza.

Eftersom att mina fonder är starkt fokuserade på teknik och teknologi så beror utvecklingen starkt på hur de sektorerna i USA går. På senare tid verkar riskvilligheten ha ökat en del igen och kanske kan sektorerna få lite mer fokus framöver.

Och även om det inte blir så, så kommer jag bygga upp kapital i fonderna. Förr eller senare så bör det vända upp rejält även för dessa hoppas jag. Men man vet ju aldrig, och det är det som gör börsen så pass spännande.

På ett sätt är börsen ju ett stort instrument för att se vem som är bäst på att förutse eller gissa sig fram till vad som komma skall.

Så här ser läget ut för de enskilda fonderna i portföljen:

Så här ser läget ut för de enskilda fonderna i portföljen

GratisPortföljen på ny all time high!

För Veckorapport 32 2022 så bjuder GratisPortföljen återigen på nya rekord. Den här portföljen köttar verkligen på rejält. Dragloket är Vermilion Energy som i veckan gått upp fint och sedan levererat en stark rapport.

Bolaget kommer höja sin kvartalsvisa aktieutdelning igen och siktar nästa år på att ge tillbaka en stor del av sitt kassaflöde till sina aktieägare. Bolaget tog enormt mycket stryk när pandemin slog till världen över. Då ökade jag på mitt innehav rejält och det visade sig vara ett väldigt klokt beslut.

Innehavet ligger just nu runt 300% plus men jag tror att det ändå har mer att ge. I övrigt så håller jag på att byta elbolag och mobilabonnemang igen. Detta för att få in mer cashback-pengar att investera. Portföljen består nämligen endast av pengar jag får in från cashback-erbjudanden. Läs mer om det här.

Portföljen fortsätter att utklassa index med råge. Det är jag faktiskt väldigt stolt över och jag tror att portföljen kommer ta nästa milstolpe väldigt snart. Milstolpen om att ha ett värde på 30 000 kr.

Det var som sagt oerhört glädjande att se SBB starka vecka. Bolaget är det sämsta i den här portföljen just nu men med lite tålamod så kanske det ändras om inte alltför länge.

Veckorapport 32 2022 - GratisPortföljen All Time High

Gladstone Investment Corp och Exchange Income Corp har båda tagit sig över 50% i avkastning igen. Vi får vänta och se om de kommer ligga kvar så högt eller om de faller ner under igen.

Jag hoppas att du hade en lika bra vecka på börsen som jag hade, men framförallt så hoppas jag att nästa vecka blir ännu bättre för oss alla!

Tack för att du läste inlägget ”Veckorapport 32 2022 – GratisPortföljen All Time High”!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.