Veckorapport V8 2022 – Krig och elände

Det känns lite halvkonstigt att sitta här och skriva på Veckorapport V8 2022. Ryssland har invaderat Ukraina och här sitter jag och bloggar om min privatekonomi. Det känns fel. Och att jag känner så får mig att känna mig som en hycklare. För jag har inte tänkt på detta sätt under andra krig, som det i Irak eller Afghanistan.

Men det är en annan sak när kriget är så pass nära ens eget land. Kriget i Georgien kände jag i och för sig inte heller samma känsla kring. Men det kriget följde jag knappt något.

Jag är inte heller gammal nog att komma ihåg Balkankrigen på 90-talet särskilt väl. Då var det bara något surr man hörde på TV eller radio, men inget som jag lade märke till mer än så.

När kriget i Georgien skedde så var jag precis klar med gymnasiet och tänkte på allt annat än krig. Men nu, nu så känns det väldigt annorlunda. Media spelar säkert en stor del i den faktorn. Twitter, Facebook, nyhetshemsidor är alla är fulla med information om kriget.

Och Ukraina känns ju som ett europeiskt land. Hur kan Europa attackeras nu när EU ska vara så stora och starka? Och varför krigar man ens år 2022, det känns så jäkla omodernt på något sätt.

Under hela mitt liv har jag hört talas om stora stygga Ryssland. Det mesta jag har hört har låtit som propaganda om ett utdöende imperium.

Och ryssar jag träffat när jag rest har varit precis som jag. Aldrig har dom pratat om att starta krig. Varför har våra ledare så stor makt att dom kan starta fullskaliga krig?

Många frågor men inga svar

Rysslands invånare verkar vara emot detta. Ukraina är självklart emot detta. Resten av världen är emot detta. Förutom Kina som vill göra samma sak med Taiwan.

Är propagandan så pass stark att man i Ryssland faktiskt inte vet vad som faktiskt sker? Eller är det bara en tidsfråga innan Putin avsätts och kriget stoppas?

Han verkar ju tyvärr ha ett ganska starkt grepp om makten i Ryssland så det kanske blir svårt. Ja jag vet inte, jag kan inte mycket om krig och inte vill jag lära mig om det heller. Vilket jag antar betyder att jag är väldigt lyckligt lottad, eller bortskämd, som inte behövt oroa mig över något sådant tidigare.

Det har varit en sak att läsa om USA:s krig i Mellanöstern, det är en helt annan sak, upplever jag, när Ryssland härjar i Europa. Men egentligen så är det ju inte någon skillnad. Stormakter som krigar är och förblir stormakter som krigar. Helt i onödan.

Nej jag vet inte riktigt vad jag ville säga med det här. Men, tack för att du läste mitt svammel om krig. Nu får vi väl ta och kika in portföljerna ändå trots allt…

Fonderna fortsatt röda

Här är det som titeln avslöjar fortsatt rött. Så kan det gå men jag ger inte upp för det. Månadens insättning är på ingång och flera ska det bli. På bilden nedanför ser du portföljens utveckling just nu.

Veckorapport V8 2022 fondportföljens utveckling

Framförallt så är det en fond som går väldigt trögt just nu och det är fonden Swedbank Robur Ny Teknik. Som du kan se här nedanför så ligger jag cirka 22% back i den just nu. Jag tror och hoppas på en vändning där, frågan är bara när det sker.

fondernas utveckling i portföljen

P2P-Lånen hos Savelend Veckorapport V8 2022

Äntligen har jag över 10 000 kr på Savelends plattform! En härlig milstolpe att nå och innan årets slut så ska jag ha minst 25 000 kr där. Det är roligt att sätta och uppnå nya mål. Förhoppningsvis så kan jag öka på investerandet där ännu mera under årets gång.

Just nu så månadssparar jag 1500 kr i deras lån, en höjning från 1000 kr per månad som jag gjorde tidigare.

Nu är vi mitt i månadsslutet vilket innebär att alla avbetalningar inte har hunnit komma in riktigt ännu. Så den svarta stapeln längst till höger ska bli ännu högre nästa vecka, hoppas jag!

p2p-lånens utveckling

En väldigt positiv sak är att jag inte haft några kreditförluster de senaste 3 månaderna. Peppar, peppar! Hoppas att det fortsätter så!

GratisPortföljen tuffar på

Här tuffar på det åt rätt håll. Vermilion Energy går fortsatt starkt tack vare ökande oljepriser. SBB som jag tagit in i portföljen fick jag chansen att fylla på vid lite lägre nivåer. Sedan så återhämtade sig aktien skönt nog också en aning.

Så här ser läget i GratisPortföljen ut just nu:

Så här ser läget i GratisPortföljen ut just nu:

Jag hoppas att portföljen redan nästa vecka tar ut 20 000 kr-milstolpen och stannar över det strecket för gott. I övrigt så är det inte mycket att säga om just GratisPortföljen den här veckan. Eller jo, Exchange Income Corp och TransAlta Renewables har lämnat rapporter som såg bra ut.

Nu håller jag tummarna för att SBB ska spika sina månadsutdelningar, samt att övriga bolag i portföljen höjer sina utdelningar. Men, man ska skynda långsamt sägs det. Det är oavsett vad härligt att se att portföljen knatar på åt rätt håll.

Jag hoppas att du också haft en OK vecka på börsen trots alla svängningar och allt som sker!

Länksamling Veckorapport V8 2022:

Tack för att du läste inlägget ”Veckorapport V8 2022”, Läs Fler Inlägg Här!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.