Bättre Spara Lite än Ingenting Alls

Vad har träning, städning och sparande gemensamt? Jo nämligen att det bästa sparandet är det som faktiskt blir av. Att intala sig själv att det är lönlöst att spara eftersom att man inte kan spara ”tillräckligt mycket” är en tankevurpa av det grövsta slaget.

I det här inlägget så vill jag uppmana alla som inte månadssparar att börja göra det! Oavsett om vilka summor det handlar om.

Visst kan det kännas omöjligt att spara ibland, jag förstår att sparandet inte är det första som man tänker på om man har flera barn och med det många utgifter. Men det borde inte vara så. Det är nämligen möjligt för Alla att kunna spara och på så sätt trygga sin framtid.

Bättre Spara Lite än Ingenting Alls

Varför ska man månadsspara?

Någon kommer garanterat att tänka ”Men vi har så många utgifter så att vi kan omöjligt spara 100 kr i månaden!”. Det handlar inte om det utan det det handlar om att prioritera. Jag tror att många inte prioriterar sparande eftersom att de inte förstår eller kan se de positiva aspekterna av det blandat med att det känns onödigt när det ”blir så lite pengar”.

Jag kan förstå att man tänker så, det gjorde jag också en gång i tiden. Men man dör inte av att dra in på en kaffe eller två i månaden. Man klarar sig faktiskt ändå. ”Men man måste unna sig godsaker också…” Ja absolut. Men du kanske ändrar åsikt när du faktiskt inser vad du får ut av sparandet?

Fördelarna varierar beroende på syftet med ens sparande. Personligen så sparar jag för att ha en buffert, för att komplettera min pension och för att kunna bli ekonomiskt oberoende.

Det som många gör fel i mina ögon är att de inte sparar en enda krona just för att de inte tror sig kunna bli ekonomiskt oberoende. Det tycker jag är en tankevurpa eftersom att man kan fortfarande ha stor nytta av att spara pengar även om man inte kommer att bli miljonär.

Genom att månadsspara så skapar du en buffert med pengar som du kan använda när det väl krisar ordentligt. Man vet aldrig vad som ska hända och det är alltid bra att ha finansiell backup när det behövs. Att slippa ta ett riskfyllt SMSlån eller att be om donationer från nära och kära vid en eventuell kris kan vara skönt och kännas starkt.

Du kommer också att kunna komplettera pensionen med dina besparingar vilket tyvärr verkar behövas för många i dagens samhälle. Man kan även få kostnadsfri hjälp av experter med att se över sin pension.

Sparar du tillräckligt mycket så kan du en dag bli ekonomiskt oberoende och rätt och slätt leva på dina besparingar.

Så för att summera det hela så är det bra att spara för att man bygger en buffert, man kan använda pengarna till många olika saker och man kan kanske även en vacker dag i framtiden säga upp sig tidigare från jobbet än vad man räknat med.Bättre Spara Lite än Ingenting Alls

Börja månadsspara

Om du inte redan gör det så är det verkligen dags att börja nu! Ju tidigare du börjar desto bättre eftersom att du då drar mer och mer nytta av ränta-på-ränta effekten också kallad snöbollseffekten.

Låt oss kika på ett enkelt räkneexempel:

Hur mycket tror du att man får ihop om man sparar 200 kr i månaden i 10 år med 5% avkastning? Har du funderat över det?

Man skulle på ett ungefär få ihop cirka 31 000 kronor varav insatt belopp är 24 000 kr och avkastningen är på cirka 8 000 kr. Inga enorma summor men helt klart bättre att ha det som buffert än ingenting alls!

Sparar du istället 500 kr i månaden i 10 år med 10% avkastning så får du ihop totalt 105 000 kr varav 60 000 kr är insatta medel. Så nog finns det pengar att hämta allt!

Det finns många olika sätt att spara på, du kan läsa mer om det Här på bloggen.

Om man vill börja spara så är det bara att öppna ett konto hos till exempel Avanza, det kostar ingenting, ställ sedan in att du ska föra över X många kronor varje månad. Så enkelt är det att komma igång med sparandet!

Bättre Spara Lite än Ingenting Alls

Blir snabbt roligt

Så fort man börjar se sitt sparkapital öka och öka för var månad som går så blir det genast intressant och roligt att månadsspara. Så ge det en chans! Ge dig en chans! Du förtjänar att vara ekonomiskt trygg, ge dig själv den tryggheten och börja månadsspara!

Tack för att du läste och ha en härlig dag!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.