Elbrist i Sverige? Kontantlöst samhälle utan el?

Är vi på väg mot en ordentlig kris i form av elbrist i Sverige? Frågan kan låta överdriven men flera frågetecken finns kring Sveriges elnätet. Framförallt kring dess framtida kapacitet och funktion. Ett kontantlöst samhälle utan elektricitet låter inget vidare bra.

Låt mig börja med att säga att: jag är absolut ingen domedagsprofet och jag menar inte att skrämma upp någon eller att komma med konspirationsteorier. Däremot så är jag också invånare i Sverige och påverkas lika mycket som alla andra av det här. Jag försöker inte göra någon politisk poäng utav det hela utan jag vill belysa ett problem.

Kontantlöst samhälle utan elektricitet?

Banker, affärer och olika slags verksamheter försöker få privatpersoner att sluta använda kontanter. Allting skall istället skötas digitalt och det sägs vara så bra och så säkert så. Privatpersoner har till och med problem med att få tag på växel i form av kontanter till loppisar och liknande event.

Mitt i den mer eller mindre påtvingade omställningen till ett kontantlöst samhälle så börjar det komma väldigt oroväckande nyheter. Det här är säkerligen dock inte nyheter för den som är och har varit insatt i ämnet, men för mig som inte kan något om Sveriges elnät så är det nyheter.

Varför har våra ledare tagit beslut som verkar gå åt så pass olika håll? Hur ska vi ha ett kontantlöst samhälle som hotas av elbrist? Det går inte att lita på. Skärpning alla ansvariga, snarast tack.

www.ihallandeinvest.se spacer

Elbrist i Sverige?

Varför pratas det mer och mer om just elektriciteten och en potentiell kommande elbrist i Sverige? En av anledningarna till att ämnet har tagits upp nu är för att en del intressanta, eller oroväckande, nyheter har släppts nyligen.

Det som fick upp mina ögon för ämnet var när Pågen inte kunde expandera i Malmö. Anledningen? Eon kan inte garantera att bageriet då skulle få tillräckligt med el. Något som fick Anders Carlsson Jerndal, Pågens VD, att kritisera situationen:

”Strömbrist är något man hör talas om i u-länder” ”Jag hade aldrig väntat mig att få ett sådant besked i ett välutvecklat i land. Strömbrist är något man hör talas om i u-länder. Det är inget som ska hindra ett företag från att expandera i ett i-land”,

Jag är beredd att hålla med honom. Företag i Sverige ska väl för guds skull inte behöva fundera på om elnätet är anpassat för deras expansion eller inte. Eller? Det är klart att man inte ska behöva fundera på det.

Hur kommer det här att påverka Malmö? Förmodligen inte särskilt positivt. Just nu så är Pågen faktiskt Malmös största privata arbetsgivare. Ungefär 800 anställda producerar runt 85 000 ton bröd per år i bageriet i Malmö. Expansionen skulle utöka produktionen till cirka 120 000 ton per år, men så kommer alltså inte att ske.

Eon uppger att problemet ligger hos Svenska Kraftnät och att stamnätet helt enkelt inte är uppgraderat tillräckligt för att klara av regionens framtida elbehov. Katastrof Sverige, katastrof.

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Redan valt bort

Ett företag som redan har var valt bort att nyetablera sig i södra Sverige är Lindab. Det store ventilationsföretaget som har sitt huvudkontor på Bjärehalvön, Skåne, har istället investerat över 100 miljoner kronor  utomlands, i bland annat länder som Tyskland, Estland och Danmark.

Ola Ringdahl som är koncernchef ser stora risker med en möjlig elbrist i Sverige.

”Man vågar inte bygga ut produktion i ett land som inte kan garantera elförsörjningen. Sverige blir allt för riskfyllt”,

Sverige förlorar alltså jobb, skatteintäkter och mycket mer på grund av att elnätet är för dåligt. Varför har man inte uppdaterat det tidigare? Beräknas inte framtida behov? Jag tycker precis som Pågens VD att det är ett konstigt problem att ha i ett land som Sverige.

Kapaciteten inte problemet

Så vad är egentligen problemet som orsakar denna elbrist i södra Sverige, producerar vi helt enkelt för lite el? Faktiskt inte. Däremot så produceras elen ofta norrut, men används söderut. Det sätter press på elnätet som måste klara av att föra vidare all el som producerats i norr ner till Skåne.

Eon menar alltså att det finns risk för att nätet inte kommer att räcka till och man vill att Svenska Kraftnät tidigarelägger sina redan planerade investeringar i nätet.

Det hjälper ju inte heller att skatten på fossil kraftvärme höjdes eftersom att det fick Eon att av lönsamhetsskäl besluta om nedläggning av Heleneholmsverket.

Pågen är inte det enda bolaget med problem. Northvolt fick inte bygga det som skulle ha blivit Europas största batterifabrik i Malmö. Utöver det så fick bland annat Ystad ett nej till ökat effektuttag samt så finns det risk för att Skånetrafiken i flera skånska städer. i längden kan få svårt att driva bussarna med el.

www.ihallandeinvest.se spacer

Politiker inte överens

Herrarna i sandlådan är som vanligt inte överens. Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare, kräver snabba åtgärder för att lösa problemen. Anders Ygeman å sin sida hävda att Sverige har världens bästa elnät och att Eon är skyldiga till problemen i Skåne.

Jag vet för lite om ämnet för att veta vem som har rätt i frågan men en sak är säker och det är att problemen måste lösas, omgående. Om Sverige fortsätter att tappa investeringar, expansioner och liknande drag så leder det till att fler jobb lämnar landet och minskade skatteintäkter.

Det här är alldeles för dåligt för ett land som Sverige, gör om och gör rätt. Nu.


Läs mitt populära inlägg ”Hur blir man rik?

1 thoughts on “Elbrist i Sverige? Kontantlöst samhälle utan el?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.