Sparande för privatekonomin – 10% regeln

Det finns en del böcker som verkligen kan förändra våra perspektiv och sätt att agera i vardagslivet. En sådan bok som jag läste om sparande för privatekonomin som fick upp upp mina ögon för sparande och investerande var ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer”.

Boken är skriven av Per H. Börjesson och tar upp många viktiga saker att tänka på när man skall spara och investera. Men just en sak som stack ut och som etsade sig fast i mitt minne var regeln om 10%.

Det är en enkel men i längden effektiv regel att följa för att börja bygga upp ett sparande. Nämligen, så fort du får in din lön. Avsätt då 10% av den till ett konto som du inte kan ta ut ifrån eller som du investerar via.

Låter det lite med 10%? Det blir det inte i längden vill jag lova. Tänk att du avsätter 10% av din månadslön varje månad, det är för övrigt pengar som du allra högst troligt faktiskt klarar dig utan.

Efter ett år har du då sparat ihop 120% av en månadslön. Det är ändå relativt kort tid och du har redan skapat dig en buffert, vilket är fantastiskt! Fortsätt sedan att göra så och börja investera också så lär du inom kort inse kraften med att sätta undan en summa varje månad.

Boken tar som sagt upp andra saker också och det här inlägget är inte på något sätt reklam för den boken. Utan jag tycker bara att den är viktig att lyfta fram då den verkligen kan förändra din syn på sparande och spenderande.

Sparande för privatekonomin kan bli skillnaden mellan ”Oj attans nu måste vi ta ett dyrt lån” och ”Oj så tråkigt att den gick sönder, tur att vi har en buffert för dessa fall!”

”Men hur ska jag leva utan dessa 10%?”. Förmodligen så går det riktigt bra, vi spenderar ju ändå en del av lönen på riktigt onödiga saker. Har man då redan lagt undan 10% så kan det bli lättare att avstå onödiga köp.

www.ihallandeinvest.se spacer

Sparande för privatekonomin

Det kanske låter som en banal och onödig sak att testa, denna 10%-regel? I mina ögon så är det verkligen inte det utan ge den en chans och se om inte din privatekonomi lär se betydligt bättre ut.

”Men 10% är för mycket!” Ja alla sparar så gott de själva kan, det viktiga är inte att du sparar si och så mycket utan det allra viktigaste är att du faktiskt sparar.

Man ska bara jämföra sig med själv och man ska inte ha få bråttom. Det absolut viktigaste steget är det första, att komma igång med det hela. Litet sparande är fortfarande oändligt mycket viktigare än inget sparande alls.

Den som du vill testa, utmana och jämföra är just dig själv. Sätt upp mål med ditt sparande, se om du kan nå en summa på X innan en viss tid till exempel. Gör det till en lek av ett slag, en viktig lek som i slutändan kan förändra ditt liv till det bättre, minst sagt.

Att spara ihop en buffert är viktigt, det är inte bara en mental trygghet utan även viktiga pengar att ha vid akuta situationer.

Det går att skriva spaltmeter efter spaltmeter om detta men det jag verkligen vill lyfta fram är att: Spara. Börja Spara. Fortsätt Spara. Testa dig själv och ditt sparande och vad du än gör så fortsätt spara och investera!

Det var allt ifrån mig idag, tack för att du läste inlägget ”Sparande för privatekonomin” och lycka till med sparandet!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Läs Mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.