Cannabismarknaden på 47 miljarder dollar 2025?

BDSA, en analysfirma som siktat in sig på cannabismarknaden, har släppt en intressant rapport i samarbete med Arcview Market Research. I rapporten så har man beräknat att den globala cannabismarknaden år 2025 väntas värderas till 47 miljarder dollar. 

47 miljarder dollar betyder att cannabis väntas bli en väldigt stor global industri. Bara under år 2019 så ökade den globala cannabisförsäljningen med hela 46%. Det resulterade i total försäljning för 14.7 miljarder dollar och var en betydligt kraftigare ökning än den på 16% året innan.

Anledningarna till den kraftiga ökningen är många men helt klart så har legaliseringen i Nordamerika spelat in mycket. Kanada och delstaten Massachusetts bidrog mest av alla till den stora ökningen i försäljning. Florida och Oklahomas medicinska marknaden bidrog också en del.

Jag kan också tänka mig att Europa bidragit en hel del till ökningen eftersom att vi sett fler och fler länder reglera sina cannabislagar. Sverige sackar givetvis efter i utvecklingen fortfarande.

Roy Bingham var med och grundade BDSA och är nu VD där uttalade sig om rapporten som hans företag tagit fram:

”By relaxing product restrictions and adopting more of a free-market approach to licensing, states like Florida are realizing the potential of medical cannabis sales,” ”In addition, light regulation and low tax rates in states like Oklahoma enable citizen access, greater performance over the illicit markets and a healthy tax revenue stream for the state.”

Just en sak som han tar upp är väldigt viktig för cannabismarknadens framtid. Nämligen hur väl man kan konkurrera med den illegala marknaden. Om en cannabislegalisering skall fungera bra så måste man kunna ta över marknadsandelarna från den svarta marknaden för att bland annat få in mer skatteintäkter och slå ut kriminella gäng.

Något som man tyvärr verkar ha svårt att göra på olika håll i Kanada, ofta på grund av höga skatter som resulterar i höga priser.

spacer cannabis cannabismarknad cannabisektor medicinskcannabis marijuana medicinskmarijuana marijuanasektorn marijuanamarknad

Försäljningen i USA

I USA så ökade försäljningen av cannabis och cannabisprodukter med 12.3 miljarder dollar under 2019. En ökning med 37% och klart bättre än ökningen på 9 miljarder dollar år 2018. Jag hade givetvis gärna sett en betydligt högre ökning just i USA eftersom att det borde betyda mer press på den federala regeringen att legalisera cannabis.

Men 37% är inte direkt lite heller och det är helt klart ett steg i rätt riktning. I den soliga delstaten Kalifornien så ökade försäljningen med 18% under 2019. Inte illa med tanke på att deras legala marknad fortfarande är relativt ny då den startades i januari 2018.

Förhoppningsvis så ser vi fortsatt ökad försäljning i år och framförallt att ännu fler delstater väljer att legalisera cannabis för att på så sätt öka på marknaden ännu mer.

spacer mindre

Marknaden år 2025

Som jag nämnt tidigare så beräknar man alltså att marknaden år 2025 kommer att uppgå till 47 miljarder dollar. För att nå dit så behövs en årlig ökning på minst 21% från och med år 2019. Noterbart, tycker jag, är att man förväntar sig att den lagliga marknaden i endast USA fortfarande kommer att stå för 72% av hela den globala marknadens försäljning år 2025.

År 2019 så var den siffran förvisso på 84% enligt rapporten men samtidigt så bör en hel del länder ha hunnit legalisera om fem år. Roy Bingham kommenterade även denna del i rapporten: .

”The long-term sales growth outlook for the global legal cannabis markets remains exceptional with sustained average revenue growth of 21% projected through 2025,” ”The cannabis industry may soon reach a watershed moment when U.S. states, faced with a looming global recession, consider cannabis legalization as a new and potentially lucrative source of tax revenues.”

Mycket fokus hamnar alltså, med all rätt, på USA:s marknad och det är den som väntas driva sektorn framåt framöver enligt BDSA. Samtidigt så ökade den lagliga medicinska försäljningen världen över utan USA och Kanada med hela 64% under 2019, från 446 till 732 miljoner dollar.

Det var mest tack vare Tyska, Australiska och Mexikanska marknaden. Investeringsmässigt så tolkar jag det som att om man vill investera i sektorn så bör man blicka mot USA. Samtidigt så lär det bli en hel del bolag som slåss om kakan och vi lär se bolag möta liknande öden som i Kanada när konkurrensen hårdnar rejält.

Om rapporten från BDSA stämmer så har vi en stor marknad att se fram emot.

Tack för att du läste inlägget!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Källor / Läs Mer

2 thoughts on “Cannabismarknaden på 47 miljarder dollar 2025?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.