Gyllene läge hos Pepins i frilansbolaget FrilansFinans nyemission?

Så fort jag såg att det här bolaget dykt upp på Pepins hemsida och planerar en nyemission så blev jag väldigt taggad. Jag har själv använt bolagets tjänster och är mycket nöjd som kund. Det är FrilansFinans nyemission via Pepins som jag talar om. FrilansFinans är ett egenanställningsföretag som gör det möjligt för privatpersoner att fakturera utan att ha eget företag.

Tidigare så dissade jag möjligheten att investera i DIF Hockey som snart kommer att finnas tillgängliga hos Pepins. Men det här caset ser jag annorlunda på.

Det sägs att en god förutsättning för att lyckas med investeringar är att investera i någonting som man själv använder och är nöjd med.

Men med det sagt så är det viktiga inte bara att göra ett bra jobb utan det gäller ju att finanserna sköts bra också. Så låt oss kika in FrilansFinans nyemission.

Bolaget planerar att ta in 20 miljoner kronor genom att både genomföra en nyemission och genom försäljning av befintliga aktier vid den aktiebaserade crowdfundingplattformen Pepins. Villkoren för emissionen är ännu inte helt fastställda.

Produkten / Tjänsten

Man har utvecklat sin egen IT-plattform för att förenkla och effektivisera administrationen både för användare och för bolaget. Genom att bli medlem hos FrilansFinans så kan man skicka fakturor som privatperson utan att ha ett eget företag. Allting skattas och alla avgifter betalas och sedan så får man ut pengarna som man har fakturerat för sitt arbete, sina produkter eller sina tjänster. Det är något som underlättar väldigt mycket för frilansare.

Tjänsten är enligt mig väldigt smidig och deras kundservice har alltid varit hjälpsam och trevlig när jag har behövt assistans.

Min personliga uppfattning är att plattformen är välgjord och enkel att navigera i. Men jag vill också påpeka är datorvan och jag vet inte hur den allmäna uppfattning om plattformen är.

Marknaden

Egenanställningsmarknaden är i stark expansion. Den totala omsättningen för de fyra största företagen på den svenska marknaden har ökat från 225 Mkr 2012 till att 2016 omsätta över 1 miljard. FrilansFinans är ledande på den skandinaviska marknaden och uppskattar att man har ca 70% marknadsandel i Sverige.

FrilansFinans håller sig inte bara till Sverige utan finns redan på flera europeiska marknader såsom under eget företagsnamn i Norge, eget bolag i Frankrike samt via företagskunder i Danmark och Finland. Genom FrilansFinans nyemission så vill bolaget försäkra sin starka expansion i både Sverige och resten av Europa. Man jobbar just nu också på att utveckla sin plattform så att den går att lansera i alla Europeiska länder.

Egenanställningsföretagens Branschorganisation släppte i maj en rapport om hur marknaden i Sverige ser ut. Där skriver man bland annat följande.

”Antalet egenanställda ökade med 35 procent mellan 2015 och 2016. Sedan 2011 har antalet ökat med nästan 700 procent. Då var cirka 4 000 personer egenanställda, jämfört med över 34 000 personer 2016. Majoriteten av egenanställningarna finns i storstäderna, men antalet ökar snabbt i hela landet. Den totala faktureringsvolymen under 2016 uppgick till över en miljard kronor.”

I en artikel i tidningen Civilekonomen så framhäver man hur digitaliseringen blandat med en snabb förändringstakt har lett till en ökad efterfrågan av flexibel specialistkompetens.

Resultat

FrilansFinans visar positivt kassaflöde och jag tycker att tillväxten ser bra ut, nettoomsättningen har nämligen ökat från runt 250 Mkr till prognosticerade 900 Mkr 2017.

FrilansFinans nyemission

2015 så visade man positivt kassaflöde med 2,9 Mkr i vinst, året därpå så låg årets resultat på 5,8 Mkr i vinst. Under samma period så hade omsättningen nästan dubblats från 515 Mkr till 992 Mkr. Samtidigt så ökade man sin personalstyrka från 16 till 36 personer.

Enligt informationen på http://www.allabolag.se så hade man färre kunder 2016, 316 kunder, än 2015, 321 kunder. Det gäller att bolaget marknadsför sig ordentligt och en nyemission på Pepins är ett bra sätt att få både publicitet och nya delägare på. Samtidigt så sparar pengar gentemot en notering på vanliga börsen.

FrilansFinans nyemission

I mina ögon så bör bolaget började generera mer vinst med tanke på den explosionstartade omsättningsutvecklingen. Man går ändå med vinst och om man kan behålla sina kunder och samtidigt attrahera nya kunder så bör det finnas god potential.

Med det sagt så kostar det också pengar att expandera, ska man ta sig in på flera marknader i Europa så kommer det att dröja innan dom genererar vinst. Lyckas man dra ned på sina omkostnader och fortsätta öka omsättningen så finns det gott om rum i ekonomin för att finansiera expanderingen.

Min personliga åsikt är att det är ett väldigt intressant case och eftersom att jag är nöjd med företagets tjänster så kommer jag med största sannolikhet investera i FrilansFinans nyemission. Jag råder dig att läsa på mer och fördjupa dig i caset för att se vad du själv tycker om det.

4 thoughts on “Gyllene läge hos Pepins i frilansbolaget FrilansFinans nyemission?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.