Förbättra sin Privatekonomi – Spara eller tjäna?

Information om Inlägget 1 compricer

Ibland när någon försöker att förbättra sin privatekonomi så kan vår fokus hamna på fel plats. Det är lätt att göra tankevurpor eller att fastna i gamla tillvägagångssätt. När många försöker förbättra sin privatekonomi så ligger fokusen ofta på att man ska höja intäkterna. Oftast så hade det nog varit betydligt enklare för personen i fråga att fokusera på att sänka utgifterna istället.

Att vilja ha mer pengar över varje månad är ju ett förståeligt mål, det är skönt att ha pengar i fickan. Samtidigt så är det väldigt skönt och smart att ha ett buffertspar och det kan även vara gynnsamt att investera pengar.

När man siktar på att nå dit så menar jag på att man bör se över sina utgifter minst lika mycket om inte mer än vad man lägger tid på att utöka intäkterna. Det finns givetvis riktigt bra sätt att öka på intäkterna på och man bör inte på något sätt skippa att göra det om man kan.

Men att dra ned på ens vardagliga utgifter kan ge enorma skillnader i ens budget och privatekonomi, så att man får mycket mer pengar över utan att ens ha utökat intäkterna. Personligen så kollar jag väldigt lite på TV men programmet Lyxfällan gör ju i princip det jag menar att man skall göra.

Man fokuserar på kostnaderna som drar ner privatekonomin och ibland tvingar en till att ta lån för att klara vardagen. Sitter man i den situationen så gäller det verkligen att se över ens kostnader och utgifter.

Visst, man ska ju leva livet och njuta också men att spara och tänka smart rent ekonomiskt behöver inte på något sätt stå i vägen för att man njuter av livet. Snarare är det så, tror jag, att tänker man smart ekonomiskt så kan man göra roligare och mer saker än vad man annars hade kunnat göra.

spacer

Dra ned på utgifterna

Saker och ting kostar ju onekligen pengar. Så vad är det egentligen man kan dra in på i vardagslivet för att få ned kostnaderna? Jo det finns ju massvis med olika saker och det finns olika sätt att göra det hela på. Löpande avgifter är något som jag själv försöker att undvika, till exempel prenumerationer eller något.

Jag upplever att det ibland blir så lätt att tänka ”äsch, det är bara 70 kr i månaden”, men i slutet av månaden så står man där med flera sådana fakturor. Så trots att det individuellt är låga kostnader så blir det ändå en del varje månad. Många bäckar små liksom.

Vissa gillar inte att förhandla om priser eller att byta och det kan jag förstå men samtidigt så kan det vara värt besväre tför att förbättra sin privatekonomi. Att kontakta banken för att försöka få ett bättre bolån eller en liknande sak kan i längden spara in en hel del pengar.

Även att byta försäkringsbolag, elbolag, mobilabonnemang, bilförsäkring, drulleförsäkring, hemförsäkring och liknande saker kan göra att man kommer ner i kostnad. Det kan lätt bli så att man har en hel drös med saker som skall betalas varje månad och vissa saker faktiskt man kanske skulle kunna klara sig utan eller byta.

Man behöver inte alltid byta heller för att s’nka priset heller, utan man kan kontakta sin leverantör och se om det går att få ett bättre avtal eller att pruta ned priset. Det går ju alltid att säga att man vill byta till en annan leverantör om man inte får ett bättre avtal.

Sådana saker blir oftast enklare om man har varit en kund som skött sig en längre tid hos en leverantör. Men det kostar inget att försöka.

Boven gömmer sig i vardagen

Privatekonomin lever och dör enligt mig i småköpen man gör i vardagslivet. Håller man sig ifrån sådant så sparar man in massor med pengar. Det gäller framförallt när man handlar, även om man har en budget och storhandlar och gör storkok så är det lätt att plocka på sig extrasaker i butikerna.

Har man samtidigt en massa prenumerationer eller andra löpande avgifter som tynger ekonomin så är det väldigt lätt att det blir svårt att spara. Jag gillar ju verkligen 10%-knepet eller vad man nu ska kalla det, att man lägger undan 10% av sin intäkt i ett sparande så fort man får in pengar.

På så sätt bygger man över tid upp en buffert och det kanske verkar segt i början men efter en viss tid lär du vara otroligt, otroligt nöjd med att du började göra det.  Lägger man undan pengar direkt så har man även mindre att spendera, och då tänker man ofta klokare och värderar pengarna högre.

Tjänster för att förbättra sin privatekonomi

Beroende på vad för slags kostnader man har att sänka så får man ju kika på olika alternativ. Här tänker jag åtminstone länka ett par inlägg jag skrivit om just sådana saker plus ett par företag som arbetar med det innan jag i nästa stycke fortsätter med delen om att öka på intäkterna:

Det finns ju givetvis massvis med fler sätt och saker att tänka på men det här kan ju åtminstone vara en start för den som vill förbättra sin privatekonomi.

www.ihallandeinvest.se spacer

Förbättra sin privatekonomi – Öka intäkterna

Har man redan koll på utgifterna och istället vill fokusera på att öka intäkterna för att förbättra sin privatekonomi så finns det gott om olika sätt att göra det på. Vissa är väldigt temporära medan andra är mer hållbara och långsiktiga.

Jag föredrar ju som bekant aktiemarknaden och att investera i utdelningsaktier. Det krävs inte alls så mycket kunskap som man skulle kunna tro för att i längden kunna tjäna pengar på börsen, även om det kan verka överväldigande i början.

Att investera sina pengar är något man kan kan göra och som jag tycker att man borde göra. Passiva inkomster älskar jag, tanken på att tjäna pengar medan jag gör något som jag gillar istället för att jobba, ja den tanken tilltalar mig något ordentligt.

Så att till exempel investera i aktier eller P2P-Lån betyder att jag kan låta pengarna arbeta för mig, bara jag gör det rätt val. Att göra rätt val på börsen är inte alltid lätt och jag tycker att man bör ha en strategi för sitt investerande. Man bör veta vad man köper och varför, kunskap är verkligen makt.

Investera mera

Däremot så behöver man inte bli en börshaj på Wall street för att lyckas på börsen utan det kan i princip all göra.  Nedanför här så kommer jag att lista en drös inlägg jag skrivit om olika sätt att investera på för att tjäna pengar. Jag hoppas att inläggen kommer dig väl till hands och att informationen är användbar:

Det finns många olika sätt att öka på intäkterna mera och i detta inlägg så tog jag endast upp att investera. Man kan ju även göra många andra saker men jag måste ju ha något kvar att skriva om i framtiden också.

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Slutord

Jag antar att man kan summera detta inlägg rätt så enkelt genom att säga: köp färre saker och investera dina pengar men se till att veta vad du investerar i. Jag hoppas ändå att det kan ha varit informativt eller ha inspirerat till att spara och investera mer.

Tack för att du läste inlägget! Det betyder hemskt mycket om du vill gå in på Facebook och trycka Gilla/Dela på inlägget om du har tid att göra det! Må bäst och tack igen för att du läser bloggen!

1 thoughts on “Förbättra sin Privatekonomi – Spara eller tjäna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.