Fördelar och nackdelar med Utdelningsaktier

Som titeln redan avslöjat så tänker jag i det här inlägget gå igenom olika fördelar och nackdelar med Utdelningsaktier. Att investera i ett bolag som genomför aktieutdelningar hyllas ofta som ett halvt magiskt sätt att investera på, för att det ska vara så enkelt, men vad är det man missar när man fokuserar på utdelningarna?

Inget ont som inte har något gott med sig, och vice versa. Det finns både fördelar och nackdelar med Utdelningsaktier och det är viktigt att man vet om dessa när man ska investera sina hårt förvärvade pengar.

Kort och gott så skulle jag säga att det blir enklare att återinvestera en del av avkastningen som man får när man investerar i utdelningsaktier. Eftersom att du får aktieutdelningen på ditt aktiekonto så kan du snabbt och enkelt köpa fler aktier i bolagen som du vill investera i.

Detta betyder att du får en stabil värdetillväxt på ditt kapital, så länge som utdelningarna fortsätter att rulla in. Att ett företag genomför aktieutdelningar bör också ses som ett tecken på styrka, beroende på situation, eftersom att företaget uppenbarligen genererar pengar. Dock så gäller det givetvis att bolaget inte delar ut mer än vad man tjänar eftersom att det betyder att utdelningen för tillfället åtminstone är ohållbar beroende på flera olika aspekter.

Utdelningarna skapar ett aktieägarvärde för dig som äger aktier i bolaget, om även ledningen och styrelsen i bolaget äger en massa aktier så bör man kunna förvänta sig att deras beslut bör gynna just kommande utdelningar och därmed aktieägare. Löner kan chefer plocka ut även om bolagen går dåligt men det krävs förmodligen mer arbete för att hålla utdelningarna rullande.

Dessa fördelar är något som det skrivs väldigt mycket om men det skrivs sällan om just nackdelarna med att investera i utdelningsaktier.

spacer

Nackdelar

Att ett företag väljer att dela ut kapital istället för att återinvestera pengarna i det egna bolaget gör att tillväxten blir lidande och antyder ofta på att det finns bristfälligt med utrymme för tillväxt. Bolag med utdelning brukar i regel växa saktare än bolag som inte har utdelning just på grund av den anledningen.

Så när ett bolag har utdelningar kan det alltså betyda att marknaden är rätt så mättad och att bolaget inte växer i samma takt som tidigare. Det är inte alltid en dålig sak men det är något som man, enligt mig, bör ha i åtanke.

En annan riskfaktor med utdelningar är att dessa kan ändras i princip när som helst, utdelningen kan ökas, sänkas eller ställas in utan att du som aktieägare i många fall kan göra något åt saken. Utdelningarna är liksom inte garanterade och det är därför som jag helst investerar i bolag med utdelning där ledningen sitter på en hel drös aktier.

Det är inte heller bara utdelningen i sig som kan ändras hipp som happ utan även skatten och förfarandet kring utdelningar kan ändras lite när som helst. Precis som med skatten för till exempel ISK som då och då utsätts för försök till höjd beskattning.

En hög utdelning från ett bolag också i vissa fall vara ordentligt missvisande på hur företaget går. Att se ett bolag med hög Direktavkastning, Utdelning/Aktiekurs, betyder oftare att bolaget har ekonomiska svårigheter än att det går så himla bra så att man delar ut en massa kapital.

Om du ser ett bolag med hög direktavkastning så läs alltid in dig och förstå Varför den är så pass hög och om den är rimlig eller hållbar.

Spacer

Fördelar och nackdelar med Utdelningsaktier

En väldigt stor fördel med utdelningsaktier tror jag är att man enklare håller intresset uppe för sitt investerande. Det blir liksom roligare att investera när det då och då trillar in utdelningar som med tiden växer sig större och större.

Jag såg ett inlägg om att man inte kan nyttja ränta-på-ränta effekten om man inte investerar i utdelningsaktier men det håller jag inte med om. Däremot så blir det möjligtvis enklare att återinvestera sin avkastning och därmed enklare att nyttja ränta-på-räntan. För att summera inlägget så tänkte jag kort lista punkterna jag tagit upp.

Fördelar med utdelningsaktier:

 • Skapar en stabil värdetillväxt för aktieägare
 • Om ledning och chefer äger många aktier så bör deras beslut gynna utdelningarna
 • Enklare att återinvestera avkastningen och därmed nyttja ränta-på-ränta effekten
 • Utdelningarna motverkar förlusten av kursfall
 • Bolag med utdelning har ofta en mindre volatil aktiekurs
 • Brukar klara sämre tider på börsen bättre än bolag utan utdelning
 • Roligare och lättare att hålla intresset uppe för investerande

Nackdelar med utdelningsaktier:

 • Bolagens tillväxt är oftast mindre än bolag som inte har utdelningar
 • Utdelningen kan sänkas eller ställas in
 • Lagar och beskattning för utdelningar kan ändras
 • Man kan bli vilseledd av höga utdelningar

Det var allt för detta inlägg! Vad ser Du för fördelar och nackdelar med utdelningsaktier? Kommentera gärna och berätta!

Justin Trudeau och COF Om Legaliseringen

Läs Mer på finansbloggen Ihållande Investeringar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.