Lendify – Om ett lån inte återbetalas

www.ihallandeinvest.se

Att investera i P2P-lån är långt ifrån riskfritt och det händer ju tyvärr att en del låntagare inte lever upp till sina åtaganden. Eftersom att jag investerar hos Lendify så tänkte jag visa upp deras process när ett lån inte betalas tillbaka. Tack vare att jag presenterar mitt investerande hos Lendify så inledde vi i början på maj ett bredare samarbete. Det förklarar varför det står att inlägget är sponsrat för er som undrat över det.

Innan vi dyker in i hur Lendify går tillväga när dem hanterar sådana här situationer så kan vi ta en titt på hur vanligt, eller ovanligt, det är att det här händer. Majoriteten av alla lån hos Lendify betalas tillbaka utan problem och utan att Lendify behöver göra mer än att agera mellanhand, precis som det är tänkt att det ska fungera.

Som du kan se här nedan så kommer lite mer än fyra av fem avbetalningar in i tid. Endast ca av alla planerade avbetalningar 3,5% går till inkasso.

Låntagarnas betalningsstatus per den 31 januari 2017. Källa: Lendify.se

Påminnelseprocess

Så vad händer då egentligen när ett lån inte återbetalas i tid? Det beror lite på när i månaden man upptäcker att betalningen har missats. Oftast så räcker det med en påminnelse för att låntagaren ska bli uppmärksam på att en avbetalning har uteblivit. Det är på grund av att försenade betalningar ofta beror på slarvfel eller misstag.

Om låntagaren fortsätter att missa betalningar så skickar Lendify ut ytterligare två påminnelser, det vill säga att totalt tre påminnelse skickas ut.

Hjälper inte det så säger Lendify helt sonika upp lånet. Det resulterar i att låntagaren blir skyldig att betala av hela skulden, i vissa fall så går det att betala ikapp det som är förfallet för att behålla lånet.

 

Nästa steg i processen är att skicka ärendet till inkasso. Inkassobolaget skickar då ett krav till låntagaren som då, om Lendify tillåter det, kan sätta upp en avbetalningsplan.

Om låntagaren vägrar så lämnas ärendet vidare till Kronofogden som därmed har möjlighet att utmäta låntagarens lön eller egendom för att få in pengarna som saknas.

Har låntagaren inga sådana tillgångar så läggs det en bevakning som kontinuerligt kontrollerar låntagarens betalningsförmåga. Skulle utmätbara tillgångar tillkomma låntagaren längre fram så har då Kronofogden koll på det.


Har Du lån hos Lendify som inte återbetalats i tid? Skriv gärna och berätta!

5 thoughts on “Lendify – Om ett lån inte återbetalas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.